Gecombineerd leefstijlprogramma dringt ziekteverzuim werknemers terug!

Zo luidde de titel van diverse nieuwskoppen. Medewerkers van bedrijven met een gecombineerd leefstijlprogramma in huis gaan gezonder leven, verliezen meer gewicht, worden mentaal fitter en worden hierdoor minder snel ziek.

 

Tessa Kouwenhoven-Pasmooij, bedrijfsarts en wetenschappelijk onderzoeker bij Arbodienst van Erasmus MC, deed onderzoek naar de gezondheid van werknemers. Uit dit onderzoek trok zij bovenstaande conclusies. Ook stelt zij dat het goed is om een dergelijk gezondheidsprogramma te combineren met persoonlijke leefstijlcoaching, E-health en een advies op maat.

 

Onderzoek: gecombineerd leefstijlprogramma

De onderzoekster vergeleek twee groepen van in totaal 500 werknemers, welke allemaal risico liepen op een chronische ziekte. Denk aan medewerkers die overgewicht hebben, ongezond eten, roken, slecht slapen, te weinig bewegen of een combinatie hiervan. Eén groep volgde een zelfstandig online leefstijlprogramma waarbij men persoonlijk advies kregen. De tweede groep volgde hetzelfde programma, maar dan met behulp van een coachende bedrijfsarts, die de werknemers hielp om fitter te worden op fysiek en mentaal gebied.

 

Het onderzoek concludeerde dat een combinatie van het leefstijlprogramma en motiverende gesprekken het beste resultaat geeft. Beide groepen vertoonden na een jaar gezonder gedrag, maar met persoonlijke coaching lag het percentage hoger en ook was er significante gewichtsafname te zien. Tessa Kouwenhoven is dan ook van mening dat ziekteverzuim kan worden teruggedrongen bij bedrijven die gecombineerde gezondheidsprogramma’s aanbieden. (kouwenhoven-pasmooij, 2017)

 

Wat kan Vital2Work betekenen?

De conclusies zijn een extra onderbouwing voor onze leefstijlprogramma’s. Wij bieden op maat gesneden leefstijl- en gezondheidsprogramma’s aan voor bedrijven. Onze resultaten en evaluaties met opdrachtgevers bevestigen de conclusie dat het aanbieden van een persoonlijke leefstijlprogramma een positief effect heeft op verzuim, maar net zo belangrijk dat deze een positief effect hebben op het welbevinden van de werknemers! Zij geven aan zich fitter en energieker te voelen, komen van diabetes type 2 of hoge bloeddruk (medicatie) af en bereiken significant gewichtsverlies.

 

Wanneer er goed wordt samengewerkt op meerdere vlakken, dan zien we ook effecten in het verzuim. Verzuimcijfers dalen doordat werknemers weer sneller en vitaler aan het werk gaan en doordat de preventieve kracht van een leefstijlprogramma wordt benut om verzuim te voorkomen.

 

Deze gezondheidseffecten zorgt er niet alleen voor dat werknemers vitaler naar werk gaan, maar dat zij er ook privé profijt van hebben! Iets dat naadloos aansluit bij de maatschappelijke waarden van veel bedrijven.

 

Vital2Work daagt je uit om samen ook in de organisatie deze effecten te realiseren. Samen krijgen we jouw organisatie letterlijk en figuurlijk beter in shape!

 

452 workshops
Meer energie
1226 deelnemers
Daling verzuim

Ontdek nu ook de online trainingen van Vital2Work!

  1. Houd je medewerkers ook op afstand vitaal
  2. Scans, magazine én video's
  3. Iedere maand nieuwe content
  4. Chatten met leefstijlcoach van Vital2Work
Bekijk video Meer informatie