10 tips voor vitaal en gezond thuiswerken!
Veel mensen zijn op dit moment thuis aan het werk. Thuiswerken kan lastig zijn, omdat je van alles tegenkomt wat je op werk niet hebt, daarom is het belangrijk om het zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Hieronder vind je een 10 tips om verantwoord en gezond om te gaan met je ‘nieuwe’ werksituatie.
Tip 1. Sta elke dag rond dezelfde tijd op.
Routine is enorm belangrijk voor je productiviteit en energieniveau, daarnaast is het ook zo, dat wanneer je eerder opstaat je eerder kunt beginnen aan je werkzaamheden en ook op tijd klaar bent. Een win-win situatie!
Tip 2. Ontbijten
Een goed ontbijt geeft je de energie om thuis goed te kunnen werken. Ook heb je juist nu je thuis bent de tijd om een goed ontbijt klaar te maken. Het ontbijt levert belangrijke voedingstoffen (mits je een gezond ontbijt nuttigt), het kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet en daardoor minder snel naar ongezonde dingen grijpt.
Tip 3. Laat je pyjama en huispak in de kast liggen
Hoe verleidelijk is het om nu lekker in je pyjama of je huispak te blijven zitten? Door de hele dag in je pyjama of huispak te blijven zitten kun je ervoor zorgen dat je duf en suf blijven voelen en dat wil je niet toch? Kleed je aan alsof je de deur uit moet. Daarbij zorg je er ook direct voor dat je tijdens een videogesprek er fris bij zit. Ben je klaar met werken en wil je even lekker relaxen? Dan kan je alsnog ervoor kiezen om andere kleren en/of je huispak aan te trekken.
Tip 4. Maak een planning voor de dag
Een planning geeft je overzicht en controle. Een goede planning verhoogt je productiviteit. Daarbij voorkomt het ook stress, omdat je weet wat je te doen staat en je kunt gerichter aan het werk. Hoe maak je een planning? Ten eerste maak je een lijst van alles wat je moet doen. Schrijf daarbij per onderdeel op hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Maak onderscheid tussen ’s ochtends en ’s middags werken of evt. ’s avonds wat je wil gaan doen. Hiermee kan je goed inschatten of je planning realistisch is.
Tip 5. Creëer thuis een werkplek
Plezier krijgen in het thuiswerken begint met een fijne werkplek, waarin jij je prettig voelt en lekker (afgezonderd) kunt werken. Ga niet vanuit je bed of bank werken, hiermee zorg je ervoor dat je privé en werk gescheiden houdt. Heb je de luxe om in de studeerkamer te zitten, doe dit dan ook. Probeer anders een plek te creëren met weinig afleiding en waar jij je spullen kan laten liggen, wanneer je er even bij wegloopt, zodat wanneer je terugkomt direct weer aan de slag kunt.
Tip 6. Blijf met regelmaat eten en bewegen
Regelmaat, regelmaat en nog eens regelmaat! Waarschijnlijk zie je het overal voorbij komen.
Hierbij kun je denken aan vaste tijdstippen betreffende het op staan, naar bed gaan, bewegen etc. Ook regelmatig eten is belangrijk! Door met regelmaat te eten geef je je hongergevoel minder ruimte en krijg je minder neiging om (ongezond) te snacken. Vergeet jij snel om tussen de werkzaamheden door te eten? Schakel dan een alarm in om een eetmoment in te plannen. Het advies is om niet meer dan 7 eetmomenten te hebben; ontbijt, lunch, avondeten eten maximaal 3-4 keer iets tussendoor. Probeer ook regelmatig even op te staan en wat beweegoefeningen te doen.
Tip 7. Neem voldoende pauze
Tussen de werktijden door is het belangrijk om pauzes te nemen. Je zorgt er namelijk voor dat je je hoofd rust geeft, om daarna weer met volle aandacht verder te gaan. Daarbij zorgt pauze nemen ook voor een verhoogde productiviteit. Nu je thuis aan het werk bent wil je ook graag productief blijven toch? Als die rust er niet komt, dan word je moe en zal je je niet meer goed kunnen concentreren, hierdoor zal je minder werk verrichten. Pak even een kopje koffie of thee en neem even pauze! Ga niet achter het bureau je boterham eten, maar verlaat je werkplek.
Tip 8. Wees de verleidingen de baas
Nu je thuis aan het werk bent, is de kans is groot dat je voedselverleidingen tegenkomt. Hoeveel ongezond en gezond eten heb je in huis? Hoe zichtbaar is het? Leg geen ongezonde etenswaren naast je neer (bijv. een pot met snoep). Het helpt wanneer je de gezondere keuzes om je heen ziet en het ongezonde juist minder (zichtbaar) is. Bijv. wanneer je een boterham wil smeren zie je geen koek of snacks liggen of door de gezonde tussendoortjes vooraan in de la of kast leggen.
Tip 9. Blijf verbonden met je team en collega’s
Door thuis te werken kan je een beetje geïsoleerd raken en het gevoel van verbintenis missen. Houd daarom contact met je collega’s. Op kantoor is het bijvoorbeeld makkelijker om even bij je collega langs te lopen met een vraag, maar ook als je thuis werkt is dit mogelijk. Bel, e-mail of stuur even en appje met de je vraag. Blijf elkaar feedback geven, ook wanneer je thuis werkt heb je dit nodig om alert te blijven. Hebben jullie nog geen groepsapp? Maak er dan één aan of plan momenten in dat je met elkaar kan facetimen!
Tip 10. Plan wanneer je werkdag voorbij is
Tot slot; probeer op tijd te stoppen (neem dit mee in je planning). Hiermee voorkom je dat je niet ontevreden over de werkvorderingen die je hebt gemaakt en geen concentratie meer hebt. De volgende dag kan je weer met een fris hoofd beginnen. Het gevaar van thuiswerken is namelijk dat je te lang doorwerkt. Maak de dagen niet te lang!