5 tips voor een gezonde en goede werkplek voor thuis en op kantoor

BLOG | 5 tips voor een gezonde en goede werkplek voor thuis en op kantoor


In deze gedeeltelijke lockdown moeten we zoveel mogelijk thuiswerken. Lang niet iedereen heeft de luxe van een goed thuiskantoor. Thuiswerken betekent veelal; veel afleidingen! We zien die berg was liggen die tóch even gedaan moet worden, die papieren op de keukentafel zijn nog steeds niet naar het oud papier gebracht. Maar vooral die zeurende pijn in je nek en rug is sinds het thuiswerken niet meer weg gegaan. 
 

Belang van een goede werkplek

Het hebben van een goede werkplek is enorm belangrijk. Of dit nu thuis, op kantoor of op flexplekken is. Verschillende onderzoeken laten blijken dat medewerkers productiever worden bij een prettige werkomgeving. De absolute mate van productiviteit is hierin echter moeilijk te meten omdat dit van veel verschillende zaken afhankelijk is.

Onderzoek toont wel aan dat de tevredenheid van de werkomgeving zelfs belangrijker is dan de tevredenheid over het werk en de organisatie zélf. Bekijk het onderzoek
 

Wat is een goede werkplek?

Maar wat is nu dan een goede werkplek en een prettige werkomgeving? Hier heeft natuurlijk iedereen een andere mening over. Daarom is het belangrijk bij jezelf én bij de medewerkers na te gaan wat zijn belangrijk vinden. Wil je dit meten en peilen bij medewerkers? Via onze HR Analyticsportal kom je er snel achter!
 

5 tips voor een goede werkplek voor thuis of op kantoor.

1. Zorg voor een opgeruimde tafel of opgeruimd bureau.

Rust in je omgeving betekent rust in je hoofd. Wanneer je werkplek al een chaos is wordt het maar al te moeilijk om je werk niet chaotisch te doen. Door een opgeruimde werkplek word je minder snel afgeleid, behoud je de concentratie én kun je meer werk in minder tijd verrichten.
 

2. Zorg voor voldoende daglicht.

Wanneer je de hele dag in het donker achter een computer zit te werken worden je ogen erg belast door het felle kunstmatige licht. In een donkere ruimte zullen je hersenen eerder melatonine aanmaken, de stof die ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Dit wil je natuurlijk niet! Door te gaan werken op een lichte plek behoud je de energie en blijf je productiever. Geen mogelijkheid tot een lichte werkplek? Kijk dan eens voor een daglichtlamp. Deze bootsen het daglicht na en houd je energieker!
 

3. Goede internetverbinding.

Wanneer je internetverbinding belabberd is kan dit nogal voor stressvolle situaties zorgen. Die deadline is namelijk over een uur en wanneer je elke keer moet wachten bij het openen van de webpagina’s kost dit nogal wat tijd. Wanneer je dan eindelijk op versturen wilt klikken, ligt de verbinding eruit. Help! Investeer in een goede internetverbinding en biedt eventueel opties voor de medewerkers om dit te verbeteren.
 

4. Archiefmogelijkheden.

Zorg ervoor dat je belangrijke documenten, papieren of notities kunt archiveren en voorkom dat deze allemaal verspreid of op één hoop terecht komen. Op deze manier behoud je het overzicht en bespaar je tijd met zoeken. Dit kan al erg eenvoudig door bijvoorbeeld een map met insteekhoezen of brievenbakken voor op je bureau. Daarnaast is het belangrijk om notities te kunnen maken op bijvoorbeeld een notitieblok. Zorg dat dit bijdehand ligt en je alle belangrijk dingen kunt opschrijven. Hiermee voorkom je dat je hoofd overvol raakt.
 

5. Goede zithouding.

De laatste en het belangrijkste is een goede zithouding. Thuis hebben we vaak geen ergonomische bureaustoel of een computer die in hoogte verstelbaar is. Juist dan is het extra belangrijk om een goede houding aan te nemen. Let op dat je stoel niet te hoog of te laag is, je benen in 90 graden met de gehele voet op de grond staan, je rug recht staat en je ongeveer 50 tot 70 centimeter van het beeldscherm af zit. Kies als het mogelijk is voor een stoel met verstelbare armleuningen. Staat jouw laptop of computer te laag en kijk je naar beneden? Leg een paar dikke boeken onder je laptop of beeldscherm, of schaf een verstelbaar beeldscherm aan, zodat de beeldscherm op ooghoogte staat en jij minder snel last krijgt van je nek en/of schouders. Heb je nog wat budget over? Kijk of je een bureau kan/mag aanschaffen die ook in hoogte verstelbaar is, zodat je ook kan afwisselen door staand te werken.


 

Investeren in een goede werkplek

Of de medewerkers nu thuis, op kantoor of flexwerken, het is altijd verstandig om te investeren in een goede werkplek waarin bovenstaande punten in mee worden genomen.

Vaak laten bedrijven deze kans liggen om kosten te besparen. Onderzoek toont echter aan dat deze kostenbesparing wellicht teniet wordt gedaan door het productiviteitsverlies van medewerkers in een slechte(re) werkomgeving. Bekijk het onderzoek

Benieuwd geraakt naar het belang van een goede werkplek? In onze Workshop Sta & Zit Fit gaan we hier dieper op in en laten we de effecten zien van een minder goede werkplek. Daarnaast geven we eenvoudig toepasbare handvatten om goede werkplekken nóg beter te maken en meer beweging uit je dag te halen.

In de workshop ‘Get your Focus & Energy’ geven we tips en trucs om energiek te blijven en je focus te behouden tijdens een lange en drukke werkdag met veel afleidingen.

Beide essentiële zaken voor een effectieve werkdag!


Meer weten over mogelijkheden rondom Vitaal Thuiswerken? Neem contact met ons op!

452 workshops
Meer energie
1226 deelnemers
Daling verzuim

Ontdek nu ook de online trainingen van Vital2Work!

  1. Houd je medewerkers ook op afstand vitaal
  2. Scans, magazine én video's
  3. Iedere maand nieuwe content
  4. Chatten met leefstijlcoach van Vital2Work
Bekijk video Meer informatie