Toepassen van nudging in een (gezonde) bedrijfskantine

Gezonde bedrijfskantine en toepassen van nudging 

Als organisatie wil je graag dat de werknemers vitaal en fit zijn. Voor steeds meer organisaties is dit een prioriteit en een agendapunt. Ben jij benieuwd hoe jij jouw werknemers een duw in de goede richting kan geven zonder dat dit betuttelend overkomt? Dan is toepassen van nudging in de gezonde bedrijfskantine een goed begin om mee te starten!  
 

Wat is nudging? 

Nudging staat voor een onbewuste duw in de goede richting. Het is een methode om een bepaald gedrag te bevorderen. Door nudging kan je het gedrag van mensen beïnvloeden zonder daarbij de keuzes te beperken. Je kunt hiermee op een eenvoudige manier het gedrag sturen. Het richt zich op automatisch keuzegedrag. Ons gedrag gaat grotendeels onbewust en op de automatische piloot. Nudging is een manier om keuzevorming te veranderen zonder bepaalde keuzes uit te sluiten. Het kan een effectieve manier zijn om de mensen op de werkvloer gezonder te laten eten en/of meer te bewegen. 
 

Gezond voedingspatroon

Gezonde voeding is vaak een grote pijler als het gaat om het vitaal krijgen van medewerkers. Het aanbod van de bedrijfskantine kan hierin een belangrijk onderdeel zijn. Op het gebied van voeding worden vaak onbewuste keuzes gemaakt. Dit komt, omdat mensen gewend zijn om keuzes op de automatische piloot te maken, uit gewoonte en/of er vrijwel nooit bewust bij stilstaan of het product wel goed voor ons is. Niet alleen jijzelf, maar ook de omgeving heeft daar invloed op. Door nudging te gebruiken kan het makkelijker worden gemaakt om de gezonde(re) keuzes te maken!
 
Veel mensen willen graag hun eetgedrag veranderen en/of verbeteren. De omgeving kan dit lastig maken. Nudging versterkt het gedrag dat de mensen graag willen uitvoeren (bijv. gezonder eten). De drempels worden weggehaald zonder dat het beperkingen oplegt. Hiermee kun je iemand helpen om zijn doel te behalen en inzicht te geven in verantwoorde en onverantwoorde keuzes. 

Hoe zet je medewerkers onbewust aan tot gedragsverandering?
Mensen houden graag de regie in handen en willen ook hun eigen keuzes maken. Als je graag gedragsverandering wil stimuleren, is het belangrijk dat de beslissingen vanuit iemand zelf komen, ook wel intrinsieke motivatie. Doormiddel van nudging kan je mensen verleiden te kiezen voor een verantwoorde en vitale leefstijl. Dit kan je doen door bijvoorbeeld voedings-en beweegkeuzes makkelijker en aantrekkelijker te maken. 

Zie hieronder enkele voorbeelden voor op de werkvloer:  
  • Vers fruit en gezonde producten in de kantine op ooghoogte en bij de kassa neerleggen, hierdoor geef je een ‘duw´ in de goede/gezonde richting. Biedt het aan voor een aantrekkelijke goedkope prijs.
  • Leg gezonde producten vooraan, voordat je bij de ongezondere keuzes bent aangekomen. Het bord ligt sneller vol met de gezonde(re) keuzes, voordat je de ongezonde(re) keuzes ziet en daar minder plaats voor is. 
  • Een aantrekkelijke presentatie verleidt om gezonde(re) keuzes te maken. Denk hierbij aan op een leuke manier presenteren van gezonde producten.
  • Toepassen van beweegiconen bij producten. Hoeveel minuten moet men bewegen om broodje gehaktbal of broodje kipfilet met komkommer te verbranden?
  • Voetstapstickers op de vloer, hiermee kan je mensen aansporen om de trap te nemen in plaats van de lift of laten zien hoeveel calorieën je verbrand als je trap neemt. 

De bedrijfskantine gezonder maken en beweging meer te stimuleren bevorderd de gezondheid van werknemers en kan leiden tot een lager ziekteverzuim, betere productiviteit en inzetbaarheid, hogere motivatie en meer werkplezier. Kortom, energieke en bevlogen medewerkers!

Doordat nudging ingespeeld op de automatische processen is het ook een goede methode voor groepen die minder taalvaardig of ongeletterd zijn, aldus een effectieve methode om deze mensen ook te bereiken!Wil je meer weten over de mogelijkheden van het opzetten een gezonde(re) bedrijfskantine en hier een leuk concept van maken? Neem dan contact met ons op! Vital2Work adviseert en ontzorgt jouw organisatie hier graag in. 

452 workshops
Meer energie
1226 deelnemers
Daling verzuim

Ontdek nu ook de online trainingen van Vital2Work!

  1. Houd je medewerkers ook op afstand vitaal
  2. Scans, magazine én video's
  3. Iedere maand nieuwe content
  4. Chatten met leefstijlcoach van Vital2Work
Bekijk video Meer informatie