Duurzame inzetbaarheid binnen uw organisatie

Waarom als organisatie investeren in duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een term dat je steeds vaker tegenkomt. Niet zo gek, want werknemers met een ongezonde leefstijl verzuimen aantoonbaar vaker. Verbeteringen in de leefstijl van werknemers draagt bij aan inzetbaarheid en productiviteit.

 

Werknemers willen een fysiek en mentaal gezond lichaam houden en met plezier naar werk gaan. Bedrijven die werken aan de gezondheid, betrokkenheid en de ontwikkeling van hun medewerkers hebben daar vaak direct profijt van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder verzuim en hogere productiviteit. Een duurzame inzetbare medewerker is vitaal, gemotiveerd, productief en beweegt mee met veranderingen. Daardoor voegt hij zowel nu als in de toekomst waarde toe in zijn werk. Bedrijven waar werknemers duurzaam inzetbaar zijn halen het beste uit zichzelf, omdat ze plezier hebben en er beter van worden.

 

Bij duurzaam inzetbaarheid gaat het om gezondheid, productiviteit, motivatie, inzetbaarheid en ontwikkelingen. Steeds meer werknemers hechten waarde aan werkplezier. Werknemers willen een prettige en veilige omgeving met goede collegiale samenwerkingen. In bedrijven waar een gezonde arbeidscultuur is, is de tevredenheid groter en het ziekteverzuim lager. Het werkt dus twee kanten op. De werknemers zijn gemotiveerder en flexibeler en werkgevers kunnen rekenen op lagere verzuimkosten en meer toewijding.

Aantal voorbeelden van duurzame inzetbaarheid

Gezondheid: Gezond eten en bewegen loont! Maak uw medewerkers bewust van het belang van hun gezondheid. Het zorgt voor gezond(er) te worden en te blijven. Werknemers presteren beter en zijn minder snel en korter ziek.

Mentale gezondheid: Burn-out en stress, dit zijn de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim en minder inzetbaarheid van medewerkers. Maak werkstress bespreekbaar.

Werkplezier: Plezier in het werk is belangrijk! Verbinding met collega’s en ruimte voor vakmanschap, deze factoren spelen een rol bij de werkplezier en verminderen van werkstress.

Fysieke belasting: Maatregelen op basis van kennis over de risico’s van bijvoorbeeld te zwaar tillen of te lang zitten.

 

Positieve effecten

Duurzame inzetbaarheid is een beleid waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de specifieke omstandigheden en wensen van de medewerkers in de fase van hun leven en loopbaan. Hoe eerder u met het beleid omtrent duurzame inzetbaarheid begint, hoe meer resultaat u hebt op de korte- en lange termijn. Er wordt langer, gezond en met meer plezier gewerkt als een organisatie investeert in duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

 

  • De duurzame inzetbare manier van werken is zichtbaar, doordat medewerkers gezond en tevreden zijn.
  • Vitale en gezonder werknemers presteren beter dan niet vitale werknemers. Vitale werknemers ervaren vaker emoties zoals blijdschap en tevredenheid. Een betere fysieke en psychische gezondheid heeft een positief effect op het ziekteverzuimpercentage.

 

Wanneer je het bedrijf gezond houdt loont dit zowel voor de werkgevers als de werknemers. Bewust omgaan met een gezonde leefstijl zoals sporten, gezonder eten en op letten op zware werkzaamheden zorgt voor meer energie op de werkvloer, hierdoor houden de medewerkers het werk langer vol!

Wilt uw organisatie met duurzame inzetbaarheid aan de slag of wilt u uw duurzame inzetbaarheid beleid en activiteiten uitbreiden?

Vital2work kan u hiermee verder helpen. Vital2Work geeft altijd een advies op maat, zodat de diensten op uw organisatie aansluit. Ieder bedrijf heeft zijn eigen behoeften op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Wij werken aan het verminderen en voorkomen van het ziekteverzuim, maar ook een hogere productiviteit , inzetbaarheid en een goede werksfeer zijn het gevolg van een goede inzet op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

 

Bent u benieuwd wat Vital2Work voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op!