De term ‘leefstijlcoaching’ hoor je tegenwoordig steeds vaker. Leefstijlcoaching zou dé oplossing zijn voor een gezond(er) leven en daarmee een effectieve aanpak voor het voorkomen en genezen van overgewicht en andere leefstijl gerelateerde klachten en aandoeningen. Wat doet een leefstijlcoach eigenlijk en waarom is het zo effectief?
Gedragsverandering
95% van ons gedrag komt voort uit een onbewuste keuze. Een keuze waar je niet over nadenkt, het gaat op de automatische piloot. Dit terwijl we leven in een omgeving met steeds meer ongezonde verleidingen. We moeten dus weerstand opbouwen en voor elkaar krijgen dat die onbewuste keuzes, de beste en gezonde keuzes worden. Dat klinkt simpel, maar in de praktijk is dat een enorm lastige klus. Gedragsverandering realiseer je niet zomaar en daarom is goede hulp hierbij onmisbaar.
Wat doet een leefstijlcoach?
De leefstijlcoach ondersteunt mensen om in hun dagelijks leven zelf betere keuzes te maken, gericht op de belangrijke pijlers: voeding, beweging, stress, ontspanning en slaap. Het belangrijkste kenmerk van een leefstijlcoach, is dat zijn of haar aanpak coachen als grondslag heeft. Dat wil zeggen dat de leefstijlcoach mensen begeleidt bij het maken van hun eigen keuzes en niet deze keuzes oplegt. Het is geen kwestie van ‘gewoon doen’, maar van stap voor stap streven naar blijvende gedragsverandering. Geen voorgeschreven diëten of dure fitnessschema’s, maar haalbare kleine stappen waarmee de leefstijlcoach jou helpt om uiteindelijk zelf de gezonde keuzes onbewust te maken. Met een duurzaam gezond leven als gevolg.
Je kunt hierbij denken aan dagindeling, balans tussen inspanning en ontspanning, stap voor stap naar een gezond voedingspatroon, meer beweging toepassen in dagelijks leven en nog veel meer. Het zijn niet alleen deze onderwerpen die centraal staan gedurende de coaching. Het is hét doel van de cliënt. Een leefstijlcoach streeft ernaar om de cliënt vertrouwen te geven in het zelf naar zijn doel werken en regie over zijn dag en leven te krijgen. Door de juiste gesprekstechnieken en coachvaardigheden kan de leefstijlcoach daarin een belangrijk rol spelen.
“Je kan wel tegen iemand zeggen dat hij meer appels moet eten, maar als iemand door vermoeidheid en stress niet toekomt aan rustig eten of zijn gedachten daar niet bij kan houden, dan gaat dat niet lukken. Je zal eerst moeten focussen op ontspanning en slaap, zodat gezonde(re) voeding daarna wél effectief aangepakt kan worden. Hoe ontspanning en slaap bij die ene cliënt aangepakt moet worden, is heel persoonlijk, en de oplossing moet komen uit de cliënt zelf. De leefstijlcoach kan daarbij helpen door meer inzicht en kennis mee te geven.”
Bewezen effecten van inzet van een leefstijlcoach vanuit Vital2Work
Uit evaluaties en onderzoek onder opdrachtgevers van Vital2Work blijkt dat inzet van een leefstijlcoach de volgende resultaten met zich meebrengt:
Leefstijlcoach binnen uw organisatie
Het inzetten van de leefstijlcoach kan jouw organisatie enorm veel opleveren. De leefstijlcoach begeleidt het personeel op een persoonlijke manier op het gebied van hun individuele knelpunten. Een medewerker voelt zich fitter wanneer hij of zij geen overgewicht meer heeft, beter slaapt, niet meer rookt of beter in staat is om te ontspannen. Door dit per individu aan te pakken, kan de leefstijlcoach een waardevolle bijdragen leveren aan de effectiviteit van een gezonde leefstijl op de werkvloer.
Naast de individuele aanpak is het inzetten van de expertise van de leefstijlcoach binnen jouw organisatie extra waardevol, omdat deelnemers met dezelfde hulpvraag elkaar kunnen steunen. De sociale omgeving speelt ook mee bij het behalen van de doelen. Dit alles met gezondere medewerkers als resultaat. Een vitale medewerker is energieker, kan zich beter concentreren is productiever en de kans op verzuim wordt aanzienlijk lager. Op de werkvloer zal het zeker zijn vruchten afwerpen!