5 tips voor een vitale start met hybride werken

 5 tips voor een vitale en gezonde start met hybride werken

De maatregelen worden steeds meer versoepeld. Zo komt ook het kantoorleven weer op gang. Toch verdwijnt het thuiswerken bij veel organisaties niet helemaal. Het hybride werken is het nieuwe werken voor de toekomst. Dit kan gedeeltelijk thuis, maar ook op hele andere plekken zoals bijvoorbeeld een horecazaak op de hoek zijn. We zijn met zijn allen een stuk flexibeler geworden en zitten niet meer vast aan dat bureau op kantoor. 

 
Tip 1: Zorg dat medewerkers over alle benodigde middelen beschikken om op hun zelfgekozen plek te kunnen werken. 

Denk hierbij aan online portalen waarin realtime door verschillende medewerkers in documenten en mappen gewerkt kan worden. Ideaal voor projecten of gezamenlijke opdrachten zonder altijd fysiek bij elkaar te zijn.

Daarnaast is het ook goed om medewerkers die voornamelijk thuis aan het werk zijn te voorzien van een goede bureaustoel, sta-zit bureau en/of bijvoorbeeld een goede laptopsteun. 


Tip 2: Een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer wil wie op kantoor werken? Wanneer plan je gezamenlijke vergadermoment in? Hoe zorg je ervoor dat het kantoor niet overvol wordt? Als je dit aan medewerkers in een groepsapp over laat gaat dit geheid mis. Het is daarom geen overbodige luxe om te investeren in een goed reserveringssysteem. Hierin kunnen bijvoorbeeld tijdsblokken worden weergegeven met de beschikbare hoeveelheid werkplekken per afdelingen. Heeft je werknemer ineens internetproblemen thuis? Of bedachten de buren ineens te gaan boren? Dan kan hij of zij toch nog last-minute een plekje reserveren op kantoor.
 

Tip 3: Nudge voor een gezonde werkomgeving

We zitten met zijn allen al ruim een jaar in hetzelfde schuitje en iedereen weet inmiddels wel wat er van ons verwacht wordt als het gaat om coronamaatregelen. Toch wil je als organisatie niet onnodig risico lopen en wil je het liefst dat iedereen zich aan de (misschien ongeschreven) maatregelen houdt. Kies daarom voor nudging. Hiermee verplicht je niets, maar zorg je er wel voor dat medewerkers onbewust de juiste keuzes maken. Maak looprichtingen op de vloer of richt de ruimte zo in dat medewerkers niet anders kúnnen. Daarnaast is het verstandig de werkplekken op de benodigde afstand te plaatsen en haal stoelen weg in ruimtes waar deze anders te dicht op elkaar staan.  Meer groen en planten op de werkplek kan bijvoorbeeld ook ontspannend werken, ideaal voor in een stressvolle/drukke omgeving en baan.

Daarnaast zijn er nog meer gezonde nudges mogelijk, bijvoorbeeld voor een gezond bedrijfsrestaurant, meer beweging op de werkvloer stimuleren en een minder stressvolle werkomgeving. Wij adviseren en ondersteunen organisaties in het creëren van een gezonde en vitale werkomgeving. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
 

Tip 4: Build your team!

Omdat medewerkers niet meer zo vaak als voor corona fysiek bij elkaar zijn, is het belangrijk om wel genoeg aandacht te besteden aan teambuilding. Organiseer bijvoorbeeld activiteiten in kleinere groepen en rouleer dit zodat iedereen elkaar weer eens ziet. Of leer collega's van andere afdelingen kennen en inspireer elkaar. Ongeacht waar je aan het werk bent. Dit creëert verbinding, bijvoorbeeld een stappenchallenge met daaraan activiteiten gekoppeld. Of organiseer leuke activiteiten met het team of ga eens regelmatig met elkaar lunchwandelen of lunchpicknicken bij een park in de buurt. 
 

Tip 5: Creëer een gezellige werkplek

Wanneer er minder medewerkers aanwezig zijn en voorlopig alle bureaus uit elkaar staan of zijn voorzien van schermen, ziet het er niet gezelliger uit. Ga daarom eens aan de slag met accessoires en maak de werkplekken gezelliger. Inspirerende werkplekken geven ook meer werkplezier.  Geef sommige ruimtes een functie als ontmoetingsplek.  Heeft de thuiswerkende medewerker toch even behoefte aan sociale interactie met collega’s? Dan is dit de ideale plek!

Meer weten over gezond en vitaal werken tijdens het hybride werken? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij kunnen je alles vertellen over gezond en hybride werken!