Hoe motiveer jij je medewerkers voor het nieuwe jaar?

Hoe motiveer jij je medewerkers voor het nieuwe jaar?


Een nieuw jaar met een frisse start. Je staat weer voor een periode waarin je als bedrijf weer bepaalde doelen wilt halen. Hoe motiveer je werknemers om dit jaar net dat stapje extra te zetten? Juist na zo’n lastig jaar als 2020 is het extra belangrijk hier aandacht aan te besteden. Het laatste wat je wil is dat medewerkers in een sleur terecht komen en op de automatische piloot gaan werken. Proactieve, gemotiveerde en productieve medewerkers zijn veel meer waard.  

Allereerst door medewerkers aan te spreken en te motiveren door hun intrinsieke motivatie te bespreken. Waar gaat het hart van een medewerker sneller van kloppen? Zodra je dit weet kun je die drijfveren koppelen aan taken die daar het beste bij passen. Geef medewerkers in dit proces ook de vrijheid om te praten en feedback te geven, door op- en aanmerkingen op jouw handelen kun je als werkgever/projectleider veel leren en hier zelf gemotiveerd van raken. Het klinkt cliché, maar een goede communicatie is van enorm belang bij een productieve organisatie. Naast een goede taakverdeling te geven is goed luisteren en opbouwende feedback erg waardevol in de samenwerking tussen werkgever en werknemer. Ook oprechte aandacht geven is een aspect waardoor de werknemer zich gehoord en gewaardeerd door voelt en waar de motivatie van kan groeien.

Het uit handen geven van verantwoordelijkheden en beslissingen kan spannend zijn. Toch is gebleken dat het vertrouwen van werknemers en het verzelfstandigen van teams goed is voor de productiviteit. Voorwaarde is wel dat de teams capabel genoeg zijn om zelfstandig te werken, hier kom je achter door de vaardigheden van de teamleden goed te analyseren of door assessments. Neem de medewerkers mee in jouw ervaringen binnen het bedrijf. Ook als het even wat minder gaat. Zo creëer je betrokkenheid en vergroot je hun commitment met het bedrijf. 
Als laatste is het erg waardevol om blijdschap te tonen na behaalde successen. Niet alleen een bonus na een behaalde target kan motiverend werken. Juist een feestje, of een middag vrij zijn goede beloningen om je waardering te tonen aan medewerkers.

Met deze tips is jouw bedrijf 2021-proof en ben je klaar voor een productief jaar!
 
452 workshops
Meer energie
1226 deelnemers
Daling verzuim

Ontdek nu ook de online trainingen van Vital2Work!

  1. Houd je medewerkers ook op afstand vitaal
  2. Scans, magazine én video's
  3. Iedere maand nieuwe content
  4. Chatten met leefstijlcoach van Vital2Work
Bekijk video Meer informatie