Invloed van corona op het verzuim

Invloed van corona op het verzuim 

Het coronavirus treft ons allemaal. De maatregelen zijn duidelijk; thuiswerken is de norm en zeker thuisblijven bij klachten. Belangrijk is om betrokken te blijven bij de medewerker en regelmatig contact te houden. Hoe zorg je ervoor dat je betrokken blijft bij de medewerkers én negatieve invloed van corona op mentale fitheid te beperken? Hoe langer de coronamaatregelen duren hoe groter de impact op de mentale én fysieke gesteldheid van medewerkers. Belangrijk om hier als werkgever voldoende aandacht voor te hebben om psychisch verzuim op korte- en lange termijn te voorkomen!

Zorg voor betrokkenheid in de organisatie

Betrek de medewerkers bij de organisatie. Deel de successen maar deel het zeker ook wanneer het even wat minder gaat. Wanneer er weinig met de medewerkers gedeeld wordt wat zich ‘achter de schermen af speelt’ wordt zullen medewerkers minder verbondenheid voelen en minder commitment tonen. Creëer openheid over de gevolgen van het coronavirus. Medewerker zullen meer begrip krijgen voor de situatie waarin het bedrijf zich bevindt. Voorkom hierbij wel dat medewerkers zich onnodig zorgen gaan maken, hierdoor ontstaat alleen maar meer spanning. 

Beperk en verlaag het stressniveau van medewerkers

Veel medewerkers zullen (een vorm van) stress ervaren door het Coronavirus. Realiseer goed dat het niet alleen voor het bedrijf maar ook voor veel medewerkers privé een lastige en stressvolle periode is. Maak dit ook bespreekbaar. Belangrijk is om op de werkplek genoeg aandacht aan stress en ontspanning te besteden, zodat de werk gerelateerde stress beperkt wordt en medewerkers hulp kunnen krijgen bij het omgaan met corona gerelateerde of andere vormen van stress. Zorg voor een open communicatie, waarin medewerkers zijn of haar zorgen durven te delen.

Plezier in het werk

Het klinkt logisch, maar medewerkers zullen zich minder snel ziekmelden als zij plezier hebben in hun werk. Je kunt als werknemer zeker niet aan alle wensen van de medewerkers voldoen maar door te vragen naar hun behoeften toon je al compassie. Misschien zijn het wel hele eenvoudige zaken waardoor jij met wat kleine aanpassingen een groot verschil in hun werkervaring kan bieden.

Investeer in gezondheid medewerkers

Door de algehele gezondheid en het immuunsysteem van de werknemers te verbeteren zullen zij simpelweg minder snel ziek worden, waardoor het verzuim wordt voorkomen. Om die reden zien bedrijven ook steeds meer het belang ervan in door te investeren in vitaliteit en preventie. Ook hiervoor geldt: Voorkomen is beter, dan genezen. Bij Vital2Work hebben wij al mooie succesverhalen van organisaties. 

Tevens moeten medewerkers thuisblijven bij Corona verschijnselen; zoals verkouden zijn, keelpijn hebben of koorts hebben. Ook dit heeft invloed op het verzuim, productiviteit en inzetbaarheid van de werknemer. Als werkgever is het goed om gezondheid en vitaliteit te stimuleren. 

In onze (online) vitaliteitstrainingen ‘Stress & Relax’, ‘Gezonde voeding’ , 'Actualiteiten' en ‘Bewegen’ komen al deze zaken daarin terug.
 
Naast de online trainingen heeft Vital2Work individuele trajecten en groepstrainingen ontwikkeld op het gebied van Vitaal Leiderschap, werk en privébalans, gezonde voeding en nog veel meer! Meer weten over de diensten die wij aanbieden en/of een vrijblijvend advies? Neem contact met ons op!