In 5 stappen met behulp van zelfontplooiing het nieuwe jaar in

BLOG | In 5 stappen met behulp van zelfontplooiing het nieuwe jaar in

Sommige stellen het nog liever even uit en voor andere kan het niet snel genoeg gaan, 2021. Hoe dan ook, we hebben nog maar enkele weken op onze kalender voor het weer zo ver is, de jaarwisseling. Voor velen dé tijd van nieuwe voornemens en doelen. We beginnen vaak in januari met het stellen hiervan maar voor we het gaan uitvoeren is het vaak alweer maart of april. Áls we het dan al gaan uitvoeren.

Dat kan beter. Maar hoe dan? In deze blog gaan we dieper in op je zelfontplooiing en leren we hoe je kunt terugblikken op afgelopen jaar én vooruitkijken naar het nieuwe jaar.


Stap 1: Voornemens voor 2020

Wat waren je voornemens voor het afgelopen jaar? Heb je deze opgeschreven, tegen iemand verteld of kun je ze nog goed herinneren? Ga eens bij jezelf na of je deze voornemens hebt waargemaakt of dat ze toch op de bovenste plank zijn blijven liggen. Zijn deze voornemens nog actueel of heb je inmiddels hele andere prioriteiten? 
 

Stap 2: Positieve terugblik op 2020

Misschien is het je niet gelukt om (alle) voornemens waar te maken maar zijn er wel hele andere positieve dingen gebeurt tijdens afgelopen jaar. Schrijf de gebeurtenissen en dingen op waar je erg blij mee of dankbaar voor bent. Misschien kwamen deze dingen wel enorm onverwacht maar hebben zij nu wel een belangrijke invloed op het komende jaar, of op jou als persoon.
 

Stap 3: Uitdagingen in 2020

Wat waren de minder fijne gebeurtenissen en uitdagingen van het afgelopen jaar. Ga daarbij minder in op de zaken waar je geen invloed op had, maar vooral op de zaken waarbij jij vindt dat je het beter had kunnen doen. Heb je je dit jaar veel vermoeid gevoeld? Ga dan eens na of je wel genoeg aandacht aan jezelf en aan ontspanning hebt besteedt. Heb je toch wel spijt dat je te weinig aandacht hebt gestoken in het contact met die ene vriend of vriendin? Misschien vind je wel dat je te weinig hebt gesport, ondanks dat abonnement bij de sportschool. Deze zogezegde winstpunten vormen de basis voor je voornemens voor het nieuwe jaar.
 

Stap 4: Vooruitblik op 2021

Som op papier als eerste de zaken op die een leidende rol gaan spelen in het nieuwe jaar. Misschien loopt je contract af of start je juist met een nieuwe baan. Ga je verhuizen of verandert er iets in je thuissituatie? Deze dingen vormen de basis voor jouw nieuwe jaar en je zult daarom de rest hierom heen moeten bouwen.

Daarna is het belangrijk te bedenken wat je graag nog wilt bereiken in het aankomende jaar. Hoe zit jij er aan het einde van 2021 bij? Een handig hulpmiddel hierbij is het maken van een Vision Board. Hierbij plak je, met behulp van verschillende tijdschriften of kranten, alle foto’s die jouw 2021 moeten karakteriseren op een groot stuk karton. Dit vormt jouw visie op 2021. Wanneer je jaarlijks een Vision Board maakt kun je hem elke keer weer vergelijken. Misschien heb je dit jaar wel hele andere visies of juist veel lichtere kleuren gebruikt. Wat zegt dat over jouw zelfontwikkeling?


Stap 5: Doelen stellen

Nu je duidelijk hebt wat je allemaal niet en juist wél wil in het aankomende jaar is het tijd om doelen op te stellen. Doelen helpen je om dingen na te streven en maken het concreet. Een voornemen is vaak een abstracte missie. Bijvoorbeeld; aankomend jaar ga ik stoppen met roken. Wanneer ga je dan stoppen? Hoe ga je stoppen? Hoe ga je dat aanpakken? Heb je daar hulp bij nodig? Dit zijn allemaal vragen die direct bij mij opkomen.

Doormiddel van deze vragen kun je je voornemens omzetten in concrete hoofd- en subdoelen.

Voorbeeld:
Hoofddoel: Voor maart van 2021 ben ik volledig gestopt met roken.
  • Wanneer ga ik stoppen? Subdoel: Ik begin 1 januari met het minderen van sigaretten.
  • Hoe ga je stoppen? Subdoel: Ik ga stoppen doormiddel van het steeds meer minderen van mijn sigaretten.
  • Hoe ga je dat aanpakken? Subdoel: Ik neem elke week een sigaret minder zodat ik eind januari nog de helft van de hoeveelheid sigaretten rook. Eind februari ben ik dan helemaal gestopt.
  • Heb ik daar hulp bij nodig? Subdoel: Ik ga voor 15 januari naar mijn huisarts en laat mij doorverwijzen naar een Stoppen met roken coach. 

Nu heb je een concreet plan gemaakt voor jouw voornemen. Doe dit bij elk voornemen en zet deze op volgorde van prioritiet. Kun je met bepaalde doelen tegelijk aan de slag of moet het één voor één. Bedenk wat je als eerste wil en neem dit ook mee in de data van je subdoelen.

Omdat je nu concrete stappen hebt is het veel eenvoudiger om het ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Daarnaast heb je nu doelen gemaakt van de zaken die voor jou erg belangrijk zijn en waar je jezelf graag in wilt ontwikkelen.


Nu kan je zeggen: “2021, I’m ready for you!”

452 workshops
Meer energie
1226 deelnemers
Daling verzuim

Ontdek nu ook de online trainingen van Vital2Work!

  1. Houd je medewerkers ook op afstand vitaal
  2. Scans, magazine én video's
  3. Iedere maand nieuwe content
  4. Chatten met leefstijlcoach van Vital2Work
Bekijk video Meer informatie