Hoe blijf je mentaal gezond in tijden van corona en quarantaine?

BLOG | Hoe blijf je mentaal gezond in tijden van corona en quarantaine?

 
We zitten met zijn allen alweer een behoorlijke tijd thuis als gevolg van de tweede coronagolf. We werken thuis, we beperken onze sociale contacten en alle leuke uitjes worden geschrapt óf uitgesteld. Voor onze mentale gezondheid is dit niet niks. En dat is te merken. In het eerste kwartaal van dit jaar was het ziekteverzuim het hoogst sinds 17 jaar en dit komt niet alleen door al het verzuim door mensen met verkoudheid of andere Corona gerelateerde klachten (CBS, 2020). 1 op de 3 medewerkers geeft in een enquête van het Trimbos Instituut aan dat zij meer psychische klachten ervaren dan voor de coronacrisis. Maar hoe komt dat dan? Beter nog, hoe voorkom je deze psychische klachten?

We ervaren vooral veel stress en depressieve gevoelens. Deze stress komt voort uit de angst voor het virus zelf, maar daarnaast ook uit de angst voor de gevolgen van de coronacrisis op economisch gebied. “Kan ik mijn werk nog blijven doen?”. “Wordt mijn contract nu wel verlengd?”. “Ben ik wel goed genoeg vergeleken met mijn collega’s?”. Daarnaast zorgt het vele thuiswerken dat een groot deel van het sociale aspect van het werken verdwenen is. Mensen zijn sociale wezens. We hebben er behoefte aan. 

Let it go

We hebben met zijn alleen weinig tot geen invloed op deze situatie. Probeer daarom ook de dingen los te laten waar je geen invloed op hebt. Ook kan het helpen om het Coronanieuws even niet te volgen zodat je je beter kunt focussen op je werk en privéleven. Je hebt er immers tóch geen invloed op.

Structuur

Daarnaast helpt het om in uw dag veel structuur aan te brengen. Als gevolg van het thuiswerken ontbreekt deze structuur vaak omdat de hele situatie veranderd is. We moeten hier mentaal gezien aan wennen en weer onze draai hierin vinden. Probeer daarom op dezelfde tijd op te staan als normaal, loop of fiets een rondje om het reizen naar je werk te simuleren en ga aan het werk. Dit kan suf klinken maar dit zorgt voor het behoud van je ritme en regelmaat in je leven. 

Less stress, more relax

Gun jezelf ook de rust. Het is oké als niet elke (werk)dag even productief verloopt. Het kan helpen om gedurende de dag af en toe pauzes in te lassen. Het komt je productiviteit namelijk niet ten goede wanneer je, ook al is je focus en concentratie ver te zoeken, maar blijft proberen door te werken. Wanneer je merkt dat het even niet lukt, las een pauze in en probeer het over 10 minuutjes weer eens. Je hoofd heeft dan even rust gehad en er is weer ruimte voor nieuwe ideeën.

Online afspreken

We zijn het inmiddels echt wel zat, al die Zoom, Teams en andere videogesprekken. Maar.. doe het tóch! Niet alleen voor je werk met collega’s, maar ook in je privésituatie met vrienden en familie. Zo kun je prima een online borrel met vrienden organiseren. Neem allemaal wat lekkere hapjes en drankjes en deel jullie gedachten. Daarnaast is spelletjes doen een hele goede vorm van ontspanning. Je kunt bijvoorbeeld zeeslag, rummikub of andere online spellen samen op afstand spelen én er samen over praten. Na een tijdje zul je bijna niet door hebben dat er een computerscherm tussen jullie in staat.

Get yourself in shape

Als laatste is het erg belangrijk om een gezonde leefstijl aan te houden. Op deze manier verhoog je je weerstand en verbeter je je veerkracht. In deze blog vertellen we hier meer over 'Blog:  immuunsysteem op peil houden'.  Voorkom verleiding door ongezonde snacks door het niet in huis te halen. Ook hier geldt; houd je normale ritme aan. Eet geen extra dingen die je op een normale (werk)dag ook niet zou eten. Gebruik je gezonde verstand. Daarnaast helpt ook bewegen om je hoofd lekker leeg te kunnen maken. Merk je dat je erg gestrest bent vandaag? Een flink stuk wandelen of fietsen in de frisse lucht zal je goed doen. Ook kunnen ontspanningsoefeningen zoals mindfulness of ademhalingsoefeningen je helpen te ontspannen. Probeer het eens en geef niet direct op als het niet lukt. Oefening baart kunst!
 
Vital2Work biedt individuele trajecten en workshops Stress & Relax aan voor medewerkers binnen bedrijven ter bevordering van mentale gezondheid, hoe men kan leren omgaan met stress en daarin een betere balans weten te vinden.


Wilt u als organisatie weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

452 workshops
Meer energie
1226 deelnemers
Daling verzuim

Ontdek nu ook de online trainingen van Vital2Work!

  1. Houd je medewerkers ook op afstand vitaal
  2. Scans, magazine én video's
  3. Iedere maand nieuwe content
  4. Chatten met leefstijlcoach van Vital2Work
Bekijk video Meer informatie