De impact en effecten van onregelmatige diensten op de gezondheid

De impact en effecten van onregelmatige diensten op de gezondheid van medewerkers


Wanneer je tijdens je werk onregelmatige diensten draait ken je het vast wel: het is enorm lastig om je draai te vinden in je werk- en privéleven en het is een grote uitdaging om ook nog een gezond eet- en beweegpatroon te volgen. Toch is het met onregelmatige diensten júist extra belangrijk om gezond te leven. Waarom? Lees gauw verder!

Als je geen vast werkritme hebt, en niet op vaste tijden slaapt raakt je biologische klok in de war en kun je last krijgen van een chronische jetlag. Dit verstoorde 24-uursritme kan, wanneer je hier niet goed op in speelt, op de lange termijn leiden tot slaapproblemen, chronische vermoeidheid en stress. Andere gevolgen zijn dat je een grotere kans hebt op onder andere overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Wanneer je onregelmatig werkt en daarnaast onvoldoende beweegt, ongezond eet en/of overgewicht hebt, vergroot je de kans op deze ziekten nóg meer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het werken in ploegendiensten kan leiden tot onregelmatige eetpatronen en het eten van ongezonder voedsel. 

We willen natuurlijk allemaal vitaal oud worden. Het is dus belangrijk om hier goed in te spelen op jouw diensten in combinatie met jouw gezondheid. Gelukkig hebben we goed nieuws; dat is mogelijk! Door bijvoorbeeld je voedingspatroon aan te passen aan de verschillende diensten, aandacht te besteden aan je slaapomgeving en avondroutine, voldoende beweegt op momenten dat het wél lukt en genoeg tijd vrijmaakt voor de nodige ontspanning kun je deze risico’s beperken en zelfs gezondheidsaandoeningen op latere leeftijd voorkomen.

Vital2Work heeft met jarenlange ervaring op het gebied van werken in onregelmatige diensten de juiste kennis en vaardigheden in huis om jouw organisatie te helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.