Invloed van stress en burn-out op het werk

Invloed van stress en burn-out op werkvermogen

Iedereen kent het gevoel wel, je bent vermoeid en of gestrest en je zit even wat minder lekker in je vel. Je bent overbelast, maar wat als dit een langere tijd aanhoudt? Kijk goed naar de signalen die de werknemers bij je aangeven. Merk je dat de werknemer vermoeid is of minder goed zijn werk uitoefent? Maakt dit bespreekbaar. De aantallen burn-out gevallen nemen met de dag toe. In 2018 waren er ruim 17% van de werknemers die burn-out klachten hadden.

Burn-out en overspannenheid zijn stress gerelateerde aandoeningen waarbij verschillende klachten ontstaan. Denk hierbij aan prikkelbaarheid en vermoeidheid. Stressoren uit de omgeving en persoonlijke kenmerken spelen hierbij een rol.

 

Aantal symptomen bij ongezonde stress of burn-out

  • Totale uitputting
  • Moeheid
  • Snel emotioneel
  • Prikkelbaar
  • Concentratieproblemen en vergeetachtigheid
  • Slecht slapen
  • Moeite met taken afronden

 

Vaak zie je ook dat mensen die stress ervaren anders gaan eten en bewegen. Het liefst wil je  de hele dag door je energiek voelen, maar doordat je gestrest bent of tegen een burn-out aanloopt bestaat de kans dat je dit gaat compenseren met voeding dat snelle energie levert. Stress lijkt het eetgedrag te kunnen beïnvloeden. Vaak wordt dan gekozen voor de ongezonde producten. De inname van vet, suiker, snelle en makkelijke hap wordt verhoogd wanneer je stress ervaart.

De extra energie dat je binnen krijgt kan bijdragen aan overgewicht. Niet alleen een ongezond voedingspatroon is de boosdoener, ook slapen en bewegen gestreste mensen minder. Ook hierbij is het dus belangrijk om voldoende te bewegen (minimaal 150 minuten per week matig intensief) en gezond te blijven eten. Staat gezonde voeding op dat moment op een laag pitje? Vergeet niet dat voldoende en voedingsstoffen met hoge kwaliteit het lichaam helpen te herstellen. Daarnaast is voldoende beweging ook belangrijk om stress tegen te gaan of te verminderen. Tijdens matig intensieve beweging komt de stof endorfine vrij, die je een gelukkiger gevoel geeft en daardoor beter bestand bent tegen stress.

 

Signalen dat er aan burn-out preventie gewerkt moet worden

  • Ziekteverzuim en ziektefrequentie zijn hoog/stijgend
  • Concentratievermogen daalt
  • Ontevreden en gestreste medewerkers
  • Hoge werkdruk en vermoeide medewerkers

 

Het is van belang om gespecialiseerde hulp in te schakelen, wanneer er sprake is van een burn-out. Dit is in belang van beide partijen. Het is fijn voor de werknemer dat het herstel voorspoedig verloopt en voor de werkgever is het fijn dat de werknemer weer aan het werk kan. Wanneer er op tijd hulp aangeboden wordt is de kans groter dat de werknemer eerder terugkeert en is de kans op herhaling kleiner. Een herstel van een burn-out duurt gemiddeld 200 dagen, dit betekent dat de kosten snel oplopen. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken of de persoon volledig hersteld op de werkvloer terugkomt. Komt de persoon niet volledig hersteld terug, is de kans veel groter dat diegene weer volledig terugvalt.

 

Herstellen betekent dat iemand een nieuw evenwicht vindt op basis van eigen functioneren en aanpassingen. Het betekent dus niet dat iemand terug moet naar de vroegere staat. Mensen zijn in evenwicht als ze zich emotioneel, mentaal en fysiek goed voelen!

 

Vital2Work biedt individuele trajecten en workshops Stress & Relax aan voor medewerkers binnen bedrijven ter preventie van burn-out, hoe men kan leren omgaan met stress en daarin een betere balans weten te vinden. Wilt u als organisatie weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.