Leiderschap speelt een cruciale rol in het succes van een organisatie. In een wereld waar de werkdruk toeneemt, het vinden én behouden van talent een enorme uitdaging is en veranderingen elkaar in rap tempo opvolgen, is er een groeiende behoefte aan een nieuwe manier van leidinggeven. We hebben het over: vitaal leiderschap. Maar wat betekent dat precies? En waarom zou elke organisatie hierin moeten investeren? Je leest het allemaal in deze blog!
De valkuilen van traditioneel leiderschap
Dit herken je misschien. Veel organisaties lopen namelijk tegen dezelfde uitdagingen aan als het gaat om effectief leiderschap. Dit zijn de meest voorkomende valkuilen:
- Micromanagement: te veel controle uitoefenen zorgt voor frustratie en vermindert de motivatie en betrokkenheid van medewerkers.
- Gebrek aan empathie: onvoldoende aandacht voor de behoeften en gevoelens van medewerkers kan leiden tot een afstandelijke werkcultuur.
- Geen focus op welzijn: alleen sturen op prestaties zonder aandacht voor vitaliteit? Dat kan op lange termijn schadelijk zijn en leiden tot verzuim.
- Slechte communicatie: onduidelijke verwachtingen en gebrek aan feedback kunnen zorgen voor onzekerheid en verwarring binnen teams.
Traditioneel leiderschap houdt vaak vast aan oude structuren en processen, waardoor innovatie wordt geremd en medewerkers gefrustreerd raken. Wanneer medewerkers zich niet gehoord of gewaardeerd voelen, zoeken zij sneller een andere baan. Een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden, erkenning en een ondersteunende werkomgeving leidt ertoe dat talenten de organisatie verlaten, wat resulteert in hogere wervingskosten en verlies van expertise. Tot zover de valkuilen. We gaan over naar het positieve stuk, lees je mee?
Leuk feitje: elke euro die je investeert in vitaliteit op de werkplek levert 3 tot 6 euro rendement op (World Health Organization, 2020).
Wat is vitaal leiderschap en waarom is het zo belangrijk?
Vitaal leiderschap draait om het inspireren van jouw medewerkers met een heldere visie, hen begeleiden bij het ontwikkelen van vitale vaardigheden en het actief aangaan van het gesprek. Je toont veerkracht en stimuleert een gezonde en plezierige werkcultuur. Een vitale leider is energiek, betrokken en weet hoe hij of zij balans bewaart tussen werk en welzijn (Van Ganzewinkel & Koster, 2024). Dit betekent dat je als leidinggevende niet alleen oog hebt voor de prestaties, maar óók op de fysieke en mentale gezondheid van je team.
De voordelen van vitaal leiderschap
Wordt vitaal leiderschap gestimuleerd en gefaciliteerd? Dan plukt de organisatie en plukken natuurlijk vooral de medewerkers daar direct de vruchten van. Wat zijn dan de voordelen? Dit:
1.Hogere productiviteit
Medewerkers die zich gesteund en gewaardeerd voelen, presteren beter en werken efficiënter. Uit onderzoek van Harvard Business Review (2019) blijkt dat vitale medewerkers tot wel 23% productiever zijn. Een gezonde werkomgeving maakt medewerkers gelukkiger én efficiënter.
2. Lager ziekteverzuim
Een positieve en gezonde werkcultuur verlaagt het verzuim met 25-30% (World Health Organization, 2020). Minder stress, minder uitval en een veerkrachtiger team!
3. Betere samenwerking en betrokkenheid
Vitaliteit draagt bij aan een positieve werkcultuur en versterkt de onderlinge verbinding tussen medewerkers. (Gallup, 2021) toonde aan dat organisaties met een sterke focus op welzijn en vitaliteit tot 41% hogere medewerkerstevredenheid en betrokkenheid ervaren.
4.Meer innovatie en creativiteit
Een open en energieke werkcultuur stimuleert medewerkers om met nieuwe ideeën en oplossingen te komen. Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Occupational Health Psychology (2022) blijkt dat vitale medewerkers 34% meer creatieve oplossingen bedenken.
5. Aantrekkelijk als werkgever
Organisaties die vitaal leiderschap omarmen, trekken gemakkelijker talent aan en behouden hun beste medewerkers. Bedrijven die investeren in welzijn en vitaliteit hebben tot 87% meer kans hebben om talent te behouden (Deloitte, 2020). Een cultuur waarin welzijn en ontwikkeling centraal staan, spreekt professionals aan die waarde hechten aan een gezonde werk-privébalans, groeimogelijkheden en een positieve werksfeer. Dit resulteert in een sterk werkgeversmerk, minder verloop en een veerkrachtige organisatie.
De toekomst van leiderschap
Vitaal leiderschap is geen trend, maar een noodzaak voor organisaties die willen groeien en succesvol willen blijven. Het vraagt om een andere mindset, waarin welzijn en prestaties hand in hand gaan. Door als leidinggevende het goede voorbeeld te geven en bewust te investeren in de vitaliteit van medewerkers, creëer je een werkomgeving waarin mensen niet alleen presteren, maar ook floreren!
Wil jij als leidinggevende echt impact maken? Wil je ontdekken hoe je als vitaal leider je organisatie transformeert met onze tweedaagse training Vitaal Leiderschap? Neem dan contact met ons op!
Geschreven door: Jamie van der Zwan | Vitaliteitscoach -en trainer
Bronnen:
- Deloitte. (2020). Employee well-being and engagement. Deloitte Insights.
- Gallup. (2021). Employee engagement and performance: Latest insights from the world’s largest study. Workhuman.
- Harvard Business Review. (2019). The impact of employee vitality on productivity. Harvard Business Review.
- Journal of Occupational Health Psychology. (2022). The link between vitality and creativity in the workplace. American Psychological Association.
- Van Ganzewinkel, B., & Koster, K. (2024). Vitaal leiderschap: Activeer meer energie, verbinding en eigenaarschap voor jou en je team. Vitae.
- World Health Organization. (2020). World health statistics 2020: Monitoring health for the SDGs, sustainable development goals. WHO Publications.