Meer bewegen, minder verzuim

Wij weten allemaal dat bewegen je gezond en fit houdt. Maar hoe doe je dat wanneer je een zittend beroep hebt? Hoeveel moet je eigenlijk bewegen? En hoe kun je ervoor zorgen om meer te bewegen?


Het is bekend dat mensen die voldoende bewegen minder kans hebben op gezondheidsklachten. Daarbij functioneren lichamelijke actieve werknemers beter en verzuimen minder. Het wordt dus tijd om je medewerkers aan het bewegen te krijgen. Vaak vinden werknemers het lastig om tussen de werkzaamheden door te bewegen. Ondanks dat het niet altijd even makkelijk is om te bewegen tijdens de werkzaamheden door, is het zeker haalbaar om in beweging te blijven tijdens een werkdag. Maar hoe?

Een aantal tips kunnen ervoor zorgen dat het bewegen tussen de werkzaamheden door makkelijker wordt.

1. Blokje om tijdens de pauze
Ga een blokje om! De pauze is de juiste gelegenheid om even de benen te strekken.
Je hoeft niet de hele pauze in de weer te zijn, ook 10 minuten van de 30 minuten pauze geeft al winst.

 

2. Stappenteller
Tegenwoordig heb je allerlei applicaties op een smartphone, waaronder de applicatie stappenteller. Hierdoor word je gestimuleerd om meer te gaan bewegen. Vergelijk de score aan het einde van de dag met je collega’s.

 

3. Fiets of loop naar je werk
Woon je dichtbij je werk? Fiets of loop naar je werk! Wanneer de afstand te groot is om te fietsen of te lopen, kun je overwegen om bijvoorbeeld een halte eerder de bus uit te stappen of de auto verder weg te parkeren.

 

4. Spelactiviteiten in de kantine
Plaats eventueel een voetbal/pooltafel in de kantine. Dit geeft zowel ontspanning als plezier, maar is daarbij ook een nuttig tijdverdrijf voor de medewerkers.

 

5. Promoot bewegen bij de werknemers
Organiseer als bedrijf een sportdag of evenement. Kies iedere keer een andere sport uit, zodat er voor ieder wat wils is. Op deze manier stimuleer je de medewerkers op extra te bewegen. Of denk bijvoorbeeld aan bedrijfsyoga of een maandelijkse bootcamp. Ook Vital2Work kan beweegactiviteiten binnen jouw organisatie verzorgen.

 

Hoeveel bewegen is gezond?

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen geeft aan hoeveel iemand moet bewegen voor een goede gezondheid. Hiervoor zijn bewegingsrichtlijnen opgesteld.

 

Beweegrichtlijn voor volwassenen:
- Minsten 150 minuten matige intensieve inspanning verspreid over diverse dagen.
- Minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen.
- Voorkom veel stil zitten

 

Het is haalbaar om te voldoen aan de norm en gedurende een werkdag matig intensief te sporten. Naast het hoeveel bewegen, wordt onderscheid gemaakt tussen de intensiteit van het bewegen.

Wanneer ben je nou matig intensief aan het bewegen of zwaar intensief?
Onder matig intensief bewegen wordt verstaan dat wanneer je ademhaling en hartslag iets omhoog gaan. Activiteiten die daarbij horen, zijn wandelen, fietsen, rustig zwemmen. Onder de categorie zwaar intensief bewegen wordt verstaan wanneer je zwaarder gaat ademhalen, puffen of hijgen. Denk hierbij aan de sporten voetbal, hardlopen en wielrennen.

Het ziekteverzuim verminderen door meer te bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging geeft gunstige effecten. Bewegen is gezond, hierbij gaat het zowel om beweging gericht op uithoudingsvermogen en kracht. Werknemers die voldoende bewegen verzuimen minder, doordat de werknemers zich gezonder en fitter voelen. Bewegen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Ook heeft bewegen een positieve bijdrage bij het verminderen van overgewicht. Dit zijn allemaal factoren die meespelen om het verzuim te minderen en te voorkomen. Het is daarom van belang om als bedrijf beweging te stimuleren onder uw werknemers.