Terug naar de werkvloer na een periode van thuiswerken en corona

Back2Work | Terug naar de werkvloer na periode van thuiswerken en corona

 
Thuiswerken is al voor bijna een jaar de norm. Voor veel medewerkers best pittig!  Op dit moment zien en spreken we collega’s vrijwel alleen nog via Teams en Zoom. Betrokken blijven en verbinding houden is een stuk uitdagender geworden. We verlangen steeds meer om weer deels of geheel te gaan naar de werkvloer.  Echter komt er ook weer een tijd aan dat we weer terug naar kantoor mogen en kunnen.  Het is goed om zowel als organisatie als medewerker daar alvast op voor te bereiden. Hoe ga je dat aanpakken? 

Wanneer de medewerker weer (gedeeltelijk) naar kantoor gaat zal dit weer invloed hebben op het hervinden van de werk-privé balans, maar ook meer sociale omgang, meer afleiding of andere zaken. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je straks niet voor onverwachte gebeurtenissen komt te staan.


Wij geven een paar voorbeelden om als organisatie rekening mee te houden:


Behouden van flexibiliteit

Het thuiswerken brengt veel vrijheid met zich mee. Vaak is er voor medewerkers de mogelijkheid om zelf hun tijd in te delen. Tussendoor op de kinderen te letten, even wat huishoudelijke taken te doen en blijft er tijd over voor een wandeling tijdens de lunchpauze. Ze kunnen immers ’s avonds langer doorwerken als ze willen. Tijdens het werken op de werkvloer is de tijd vaak minder flexibel en komt het dus aan op goed timemanagement en een goede balans vinden tussen werk- en privé.  


Parttime of fulltime terug naar de werkvloer?

Gaan de medewerkers fulltime terug naar de werkvloer of blijven zij (gedeeltelijk) thuiswerken? Ga het gesprek aan binnen de organisatie en bespreek de mogelijkheden en wederzijdse wensen en behoeften. 


Gevoel van veiligheid

Doordat corona voorlopig nog zal blijven kunnen sommigen medewerkers nog terughoudend zijn in terugkeer naar de werkvloer om de angst te hebben om besmet te raken. Zeker wanneer een medewerker of gezinslid een chronische aandoening heeft en extra vatbaar is. Gevoel van veiligheid op de werkvloer kan hierbij een rol spelen. Dit is volkomen logisch en daarom belangrijk om met de medewerker te bespreken. Wanneer zou de medewerker zich veilig voelen op de werkvloer en wat is daarvoor nodig? Ga het gesprek aan en besprek wederzijdse wensen en behoeften.


Omgaan met afleidingen

Als er thuis, tijdens je werk, sprake was van veel afleiding, dan vind je het wellicht heerlijk om weer terug te gaan. Dit kan echter ook andersom zijn. Op je werkplek krijg je te maken met collega’s die om aandacht vragen of omgevingsgeluiden. Een mailtje of belletje kun je eenvoudig negeren wanneer je net goed gefocust was, maar wanneer iemand bij je langskomt om iets te vragen wordt dat toch moeilijker. Wat deed je hiervoor om niet afgeleid te worden of wat kun je nog doen om je concentratie zo goed mogelijk te behouden?


Goede maatregelen op de werkplek

Daarnaast zijn de gebeurtenissen van het afgelopen jaar ook niet te vergeten. Het zal enorm wennen zijn om weer groepen mensen samen te zien en medewerkers willen maar al te graag hun persoonlijke ruimte behouden. Waarschijnlijk blijft dit ook voorlopig nog nodig en kunnen we zeker zo snel nog niet terug naar het ‘oude normaal’.  Het is daarom erg belangrijk om een plan te maken met maatregelen zodat deze goed na te leven zijn. Denk bijvoorbeeld alvast door bureaus uit elkaar zetten of met lint afzetten, zodat voldoende afstand gewaarborgd kan worden en voldoende hygiënemaatregelen. Niet alleen belangrijk tijdens corona, maar ook met andere (griep)virussen die op de loer liggen.

Allemaal belangrijke vragen waar de organisatie zich goed op kan voorbereiden en eens goed over na kan denken. Binnenkort volgt er meer op het gebied van terugkeer naar de werkvloer. Houdt onze website en linkedin in de gaten om op de hoogte te blijven.


Wil je als organisatie advies en tips ontvangen zodat medewerkers straks weer vitaal terugkeren naar de werkvloer? Neem contact met ons op en wij helpen je daarbij!