Toepassen van nudging op de werkvloer             

Toepassen van nudging op de werkvloer                                           

Met nudging kun je medewerkers op een ongedwongen, vaak onbewuste manier een duwtje in een gewenste richting geven. Hiermee verplicht je dus niks en zullen medewerkers er ook maar weinig van merken. Het gebeurt namelijk grotendeels onbewust. Nudging gaat over onbewust gedrag bewust beïnvloeden, zonder keuzeopties uit te sluiten. Daarom is dit ook dé manier om gezond gedrag bij medewerkers te stimuleren. 

Klinkt allemaal erg handig maar hoe pas je dat nudging dan toe op de werkvloer? In deze blog geven we je een aantal voorbeelden!


Een gezond bedrijfsrestaurant.

Een goed voorbeeld van nudging is bijvoorbeeld de bedrijfskantine op een manier inrichten dat medewerkers als eerste langs alle gezonde producten gaan en de gezonde producten ook op een aantrekkelijke manier wordt gepresenteerd. Op deze manier zal het dienblad al vol staan met gezonde producten wanneer ze langs de ongezonde producten komen met de kans dat deze ongezonde producten toch maar worden laten staan. De plek van ongezonde producten moet je zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor de medewerkers.Vaak staan de ongezonde snacks en repen bij de kassa. Zet dit bijvoorbeeld niet in het zicht. Ook kun je bijvoorbeeld met stoplichtkleuren bij de producten in de kantine aangeven hoe gezond het product is.

Wij hebben een concept klaarliggen om het bedrijfsrestaurant binnen jouw organisatie nog gezonder te maken. Ontwikkeld en uitgevoerd door onze bedrijfsdiëtisten.


Lift op trap?

Een andere simpele manier van nudging is het stimuleren van beweging. Dit kan onder andere door het plakken van bijvoorbeeld stickers of een poster op de lift waarbij medewerkers worden herinnerd aan het voordeel van de trap pakken. Bijvoorbeeld; Pak de trap, dat is net zo rap. Of laat zien hoeveel kilocalorieën ze verbranden als ze de trap pakken. Dit kan op de lift, maar bijvoorbeeld ook met een sticker per traptrede en het aantal kilocalorieën dat verbrandt is. 


Watertappunten

Om medewerkers te stimuleren meer water te drinken is het zinvol om op verschillende plekken watertappunten plaatsen die er aantrekkelijk uit zien. Zorg dat het uitnodigt om even een lekker verfrissend watertje te tappen!


Fruitboxen op het werk

Door het plaatsen van leuke fruitboxen in de kantine of op kantoor verlaag je de drempel voor medewerkers om een gezond tussendoortje te nemen. Wanneer ze bijvoorbeeld tussendoortjes zijn vergeten van huis, is de kans groot dat ze grijpen naar die ongezonde snackautomaat. Wanneer er fruit voor hun neus staat, is de kans veel groter dat ze dat nemen. Ook nog erg lekker! 

Omdat je medewerkers zelf alsnog de keus laat maar hen wel (onbewust) stimuleert de gezonde keus te maken en omdat het relatief goedkoop is, is nudging een perfecte methode om vitaliteit in de organisatie te bevorderen.

Benieuwd geraakt naar nog meer nudges op de werkvloer? En hoe wij nudging toepassen? Neem contact met ons op! Wij passen nudging veelvuldig toe in kantoorgebouwen en werkplekken.