Vitaliteit op de werkvloer

Om goed te functioneren op werk is het van belang dat jouw medewerkers goed in hun vel zitten! Daarom is het belangrijk om de gezondheid binnen een bedrijf de prioriteit te geven die het verdient. Vitaliteit op de werkplek is niet alleen belangrijk voor het personeel, maar is ook van invloed op de gezondheid van de organisatie.

Tevreden medewerkers, een tevreden organisatie

Naast  de overheid en zorgverzekeraars proberen ook werkgevers grip te krijgen op de manier van leven van hun werknemers. Dit is ook hun goed recht, aangezien ongezond leven vaak leidt tot een hoger verzuim en een lagere productiviteit. Ook werkt het andersom. Tevreden medewerkers zorgen voor een goede werksfeer en tevreden klanten. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het integreren van gezonde en vitale maatregelen, omdat hoe gezond en vitaal de werknemers zijn,  al veel zegt over het welzijn van het personeel op de langere termijn.

Hoe bevorder je vitaliteit op de werkvloer?

Wanneer je de vitaliteit van de medewerkers wilt verbeteren moet je ervoor zorgen dat vitaliteit hoog op de agenda staat. Vaak wordt geworsteld met deze nieuwe uitdaging. Een nieuwe aanpak zorgt ervoor dat er vragen ontstaan. Vragen zoals:

  • Hoe maak je het bespreekbaar met de werknemers?
  • Hoe krijg je de medewerkers in beweging?
  • Hoe kun je ervoor zorgen dat de medewerkers aandacht geven aan vitaliteit?
  • Welke manieren/middelen hebben effect?

Maak vitaliteit bespreekbaar

Hoewel bekend staat dat een fijne werkomgeving bijdraagt aan hoge vitaliteit en productieve werknemers, wordt er nauwelijks over gepraat. Een simpele manier is eigenlijk om te vragen hoe het met de werknemers gaat. Hierdoor krijg je vanzelf een gesprek. Door uitleg te geven over het belang van een gezonde leefstijl en te kijken welke laagdrempelige tools je kan bieden kun je de werknemers proberen enthousiast te maken.

Medewerkers in beweging

Het is belangrijk dat je kijkt naar de doelen binnen jouw organisatie. Op deze manier wordt een vitaliteitsprogramma denkbaarder. Betrek de werknemers actief bij het opzetten en de uitvoering.

Aandacht voor vitaliteit

Voorbeeldgedrag is uiteraard van groot belang, maar laat de medewerkers ook meedenken. Denk hierbij aan gezonde alternatieven in bijvoorbeeld de snoepautomaten of in de kantine. Hierbij kunnen de medewerkers bijvoorbeeld gezonde alternatieven bedenken die zij lekker vinden of vraag eens na welke workshops op het gebied van leefstijl en vitaliteit de medewerkers interessant en nuttig vinden. Op deze manier creëer je draagvlak en is de kans van slagen van het vitaliteitprogramma groter.

Manieren en middelen

Wil jij een goede eerste stap in de richting zetten omtrent vitaliteit binnen uw organisatie? Vital2work kan u hiermee verder helpen en/of maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Vital2Work gelooft en ziet dat vitale medewerkers bijdraagt aan het voorkomen en verkorten van verzuim, maar ook dat medewerkers zich fitter voelen en met meer plezier naar hun werk gaan.