3 Tips om de deelname aan PMO’s en health checks te verhogen

3 Tips om de deelname aan PMO’s en health checks te verhogen


Vitaliteit is een steeds verder opkomend onderwerp binnen organisaties. Er worden activiteiten georganiseerd en er worden preventieve medische onderzoeken (PMO’s) en health checks gedaan om inzicht te krijgen in de gezondheid van de medewerkers. 

Een preventief medisch onderzoek is wettelijk verplicht, maar biedt veel voordelen voor de organisatie en medewerkers. Wanneer je weet wat er bij de medewerkers op het gebied van gezondheid gebied speelt, kun je hier ook vroegtijdig op inspelen en voorkom je toekomstig verzuim.

Je besluit een PMO of health check voor de medewerkers te organiseren. Toch ben je er hiermee nog niet, want hoe zorg je voor voldoende deelname? Het komt weleens bij organisaties voor dat het aantal aanmeldingen voor de PMO laag blijft. Jammer, want bij meer aanmeldingen krijg je meer zicht op de gezondheid van de gehele organisatie. Daarom is de juiste aanpak en goede voorbereiding essentieel om deelname aan PMO te verhogen.

Het is dus zaak om uitvoering van PMO of health check goed aan te pakken en te promoten om alles wat erin zit eruit te halen. 


 

Wij geven je 3 tips:


Maak het laagdrempelig.

Vaak vinden medewerkers het lastig om tijd vrij te maken. Wanneer je ervoor zorgt dat het tijdens werktijd kan of wanneer het hen uitkomt, maak je de drempel een stuk lager. Een goed voorbeeld hiervan is de ePMO. Dit is een verkorte online variant van de PMO en kost daarom ook minder tijd. Blijkt hieruit dat vervolgonderzoek nodig is? Dan kan er alsnog een fysieke PMO gepland worden. Gaat alles al goed wat betreft gezondheid? Dan heb je veel tijd en geld bespaard.
 

Laat zien wat medewerkers er zelf aan hebben.

De voordelen van een PMO klinkt leuk, maar wanneer medewerkers niet zien wat voor henzelf de voordelen zijn, zullen ze zich minder gauw aanmelden. Het blijft tenslotte vrijwillig. Benoem daarom de voordelen van een PMO en hoe je omgaat met de privacy van de medewerker.
 

Goede promotie is het halve werk.

Zorg dat medewerkers niet zelf hoeven te zoeken naar informatie over de PMO maar breng de informatie naar hen. Dit kan bijvoorbeeld door een mail te sturen naar alle medewerkers met hierin een directe aanmeldlink of het plaatsen van een video met uitleg op intranet. Ook kan het helpen om na een bepaalde tijd nogmaals een herinneringsmail te sturen. Pas hiermee wel op dat je medewerker niet ‘bombardeert’ met mails en informatie. Dit werkt weer averechts. 

Vital2Work kan je helpen met het organiseren en uitvoeren van (e)PMO’s en health checks en tevens om deelname te verhogen. Wil jij meer weten over PMO mogelijkheden en onze aanpak daarin? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!