BLOG | 10 tips voor een goede werk- en zithouding
Door het vele thuis werken krijgen veel medewerkers vroeg of laat te maken met nek-, rug- of schouderklachten. Niet prettig! Beeldschermwerk vormt naast tal van andere factoren een grote risicofactor voor nek- en rugklachten (Gezondheidsraad, 2012). In 2019 waren er zelfs ruim 2 miljoen mensen bekend bij de huisarts met deze klachten en naar schatting zal dit, als gevolg van het vele thuiswerken, alleen maar meer worden. (RIVM, 2019) Veel van deze klachten kunnen voorkomen worden door het aannemen van een goede werkhouding. Wij laten je zien waar je op moet letten.
Het kiezen van de juiste stoel:
- Kies voor een stoel met een rechte, iets achterover hellende, rugleuning. Belangrijk is dat de rugleuning niet te ver naar achter staat gekanteld omdat dit na een tijdje kan zorgen voor een onderuitgezakte houding. Beoordeel of het de juiste stoel is door te bepalen of je onderrug genoeg steun krijgt.
- Kies als die mogelijkheid er is, voor een stoel met armleuningen. Dit voorkomt dat je voorover op de tafel of het bureau gaat leunen en langdurig met gebogen rug gaat werken.
- Kies voor een stoel waarbij je voeten plat op de grond komen. Wanneer dit niet lukt kun je ook investeren in een ergonomische voetensteun of een opstapje/krukje gebruiken zodat je benen niet gaan hangen.
Het plaatsen van de computer:
- Zorg ervoor dat de computer ongeveer één armlengte van je ogen vandaan staat. Wanneer je langdurig te dicht op een beeldscherm zit kun je hoofdpijn krijgen, al helemaal als je de hele dag op de computer aan het werk bent. Niet bevorderlijk voor je productiviteit!
- Plaats de computer op ooghoogte. Wanneer je op een laptop werkt is het belangrijk deze niet direct op de tafel of je bureau te plaatsen. Gebruik een laptopsteun of plaats er een paar boeken onder!
Beginnen met werken:
- Ga zitten op het hele zitvlak van de stoel en niet op het puntje van de stoel. Op deze manier ga je naar voren hangen wat niet ten goede komt aan je houding.
- Zorg voor een actieve werkhouding. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je al gauw naar achteren of naar voren gaat hangen kun je een handdoek of een kussen onder je billen plaatsen. Ook kun je nu of later investeren in een ergonomische zitbal. Een soort skippybal, die een goede werkhouding stimuleert.
Tijdens het werken:
- Wissel af en toe van houding door bijvoorbeeld even op te staan, je voeten ergens anders te plaatsen of je armen anders neer te leggen. Wanneer je steeds in dezelfde houding blijft zitten blijven je spieren lang aangespannen in dezelfde positie waardoor er te weinig bloed door de spieren kan stromen en klachten ontstaan. Door af en toe te wisselen van houding voorkom je dit.
- Wissel staan en zitten met elkaar af door af en toe een rondje te gaan lopen door de kamer of je huis. Kijk naar de mogelijkheden voor een staande werkplek. Staand werken verhoogt je productiviteit en verbetert de doorbloeding in je lijf. Daarnaast verbrand je ook meer kcal wanneer je staat! Je hoeft niet áltijd staand te werken maar afwisseling is goed. Kijk daarom eens thuis of je bijvoorbeeld een uurtje staand aan de kast, bar of keuken kan werken.
Meer weten over een goede werkhouding en het fit blijven tijdens je werkdag? In onze
workshop Sta & Zit Fit geven we meer tips & tricks en laten we oefeningen zien om tijdens je werkdag te kunnen doen waardoor je productiviteit toeneemt en je aan het einde van je werkdag meer energie over houdt.
Meer weten? Neem contact met ons op!