5 tips voor minder stress op werk

5 tips voor minder stress op werk

Stress heb je nodig om goed te kunnen functioneren. Het helpt je om alert en gefocust te blijven en goed te kunnen presteren. Dit noemen we ook wel gezonde stress, bijvoorbeeld voor een belangrijk gesprek. Daarentegen kan je ook te maken krijgen met ongezonde stress. Dit ontstaat wanneer het lichaam te weinig tijd krijgt om te herstellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een lange tijd achter elkaar last van stress hebt en niet voldoende weet te ontspannen, met als gevolg dat jouw lichaam zich continue in actie modus bevindt. Herken jij al de stress signalen bij jezelf?

Veel voorkomende lichamelijke symptomen bij stress zijn:

 • Vermoeidheid
 • Versnelde hartslag en ademhaling
 • Hoofdpijn/Spierpijn
 • Veel of weinig eetlust
 • Slaapstoornissen
 • Gespannen kaken of gezicht
 • Druk op de borst

Wanneer je in een stressvolle periode zit, zie je vaak dat de leefstijl ook ongezonder wordt en daar minder aandacht voor is. Denk hierbij aan het (weer) starten met roken, minder gezond eten, meer alcohol en de beweging wordt minder. Dit zijn allemaal factoren die de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen vergroten. Daarbij is het ook zo dat langdurige stress kan leiden tot een hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol.

Heb je last van aanhoudende stress? Herken de signalen en probeer meer te ontspannen.

Hieronder vind je een aantal tips wat je zou kunnen doen om de stress te verminderen.

1. Begin niet direct, plan eerst
Begin de dag niet direct met je mailbox, maar met je agenda. Welke afspraken heb je vandaag allemaal? Zijn er nog dingen blijven liggen die je gisteren af wilde hebben? Wat heeft prioriteit en wat niet? Start met de lastigere taken en bewaar de makkelijke en minder tijdrovende taken voor in de middag.


2. Neem pauze, ook als je daar geen tijd voor hebt
Hoe druk je het ook hebt, neem even pauze! Doe dit niet op je werkplek, maar ga bijvoorbeeld in de kantine zitten of loop even naar buiten. Ook kun je mini pauzes houden door bijv. een kop koffie of thee te pakken en kort gesprek met een collega aan te gaan.


3. Gezond en volwaardig voedingspatroon

Jouw brein en lichaam verbruikt tijdens stressperiodes veel energie, zorg dat je gedurende dag kiest voor voedingsmiddelen die gezond zijn en hoog zijn in kwaliteit. Daarmee bedoelen we rijk aan eiwit, vitamines, mineralen gezonde vetten en ongeraffineerde koolhydraten. Denk aan volkorenbrood met eiwitrijk beleg of kwark met muesli en noten of een lunchsalade met vis/gevogelte en lekker veel groenten. Probeer energiedrankjes en andere stimulerende middelen, zoals roken en koffie te vermijden, vooral tijdens stressperiodes.

 

4. Stap voor stap meer bewegen
Bewegen zorgt voor minder stress! Bewegen is daarbij ook goed voor het hart en helpt tegen sombere gevoelens. Tijdens sport en matig intensief bewegen komt de stof endorfine vrij, wat je een blijer en gelukkiger gevoel geeft. Het is wel belangrijk dat je een activiteit zoekt wat bij je past en waar je plezier in hebt. Al lange tijd niet gesport of bewogen? Bouw het langzaam op in haalbare doelen. Begin bijvoorbeeld met elke dag een kwartier te wandelen of pak vaker de trap op het werk of ga eens lunchwandelen met collega’s.

 

5. Meer ontspannen
Om ongezonde spanning en langdurige stress te doorbreken is het van belang om meer te ontspannen. Pak iedere dag één moment, waarbij je bewust gaat ontspannen. Manieren die ontspanning kunnen stimuleren zijn: muziek luisteren, boek lezen, meditatie, wandelen, spel spelen met gezin of lekker in bad met een boek.


Ben jij gemotiveerd om stress aan te pakken? Heel goed! Neem de tijd om de stress aan te pakken en zorg voor een concreet plan, waarin je voor jezelf een aantal actiepunten noteert en mee aan de slag gaat. Werk ook hierin stap voor stap, dit zorgt ervoor dat je er plezier in houdt en duurzaam profijt van hebt. Als je gemotiveerd bent is de kans ook groot dat dit je gaat lukken. Kijk wat jou energie geeft en maak daar tijd voor!

 

Vital2Work heeft individuele trajecten en workshops op het gebied van stress ontwikkelt. Meer weten over de diensten die wij aanbieden op het gebied van stress? Neem dan contact met ons op!
 

452 workshops
Meer energie
1226 deelnemers
Daling verzuim

Ontdek nu ook de online trainingen van Vital2Work!

 1. Houd je medewerkers ook op afstand vitaal
 2. Scans, magazine én video's
 3. Iedere maand nieuwe content
 4. Chatten met leefstijlcoach van Vital2Work
Bekijk video Meer informatie