Hoe blijf je thuis fit?

Hoe blijf je thuis fit? Incl. 3 beweegoefeningen.


Veel mensen werken momenteel vanuit thuis. Je woonkamer moet de functie overnemen van je werkplek, je lunchplek, de sportschool én je privéleven. Bovendien missen we alle beweging die we normaal hebben tijdens het reizen naar werk en op je werkplek. Het is dan ook niet makkelijk om, als alles zich thuis afspeelt, nog genoeg te bewegen en fit te blijven. Toch is het juist zo belangrijk om fit te blijven. Door je gezondheid op peil te houden verbeter je je immuunsysteem en word je minder snel ziek. Ook willen we met zijn allen gezond en vitaal uit de corona tijd komen. Maar hoe blijf je dan fit als je thuisblijft?

Thuis bewegen
Het is belangrijk om te blijven bewegen en regelmatig je benen te strekken. Aangeraden wordt om elke week minimaal 150 minuten (2.5 uur per week) per week matig intensief te bewegen. Bij matig intensieve beweging gaat je hartslag omhoog maar kun je wel nog blijven praten. Het beste is om dit te verdelen over de dagen en elke dag je beweegmoment te pakken. Thuis bewegen klinkt lastig als je gewend bent om naar een sportschool te gaan, maar dit hoeft niet zo te zijn. Met je eigen lichaamsgewicht kun je al een hele hoop. Je kunt bijvoorbeeld oefeningen doen in de pauze tussen je werk door. Op die manier kun je even je hoofd leeg maken en daarna met een nieuwe blik verder.

Beweegoefeningen voor thuis:
Om warm te worden kun je bijvoorbeeld even joggen op je plaats of ‘Jumping Jacks’ doen. Je kunt natuurlijk ook je tuin gebruiken als je die hebt, nog makkelijker!

SIT DIPS:
Plaats armen en handen achter je op een stabiele (niet-verschuifbare) ondergrond  (bijvoorbeeld de bank of salontafel). 
Plaats de benen recht voor je in gestrekte positie (L-positie). 
Zak door de armen naar beneden totdat de heupen op de grond komen.  
Kom omhoog naar de startpositie vanuit de armen. Herhaal 3x 12 herhalingen.SQUAT:
Spreid de voeten iets uit elkaar op heupwijdte.  
Strek de armen voor je uit en zak door de knieën (denkbeeldig ga je zitten op een krukje) tot 90 graden. Houd het bovenlichaam recht. 
Houd 2 seconden vast en kom weer omhoog.  
Om het moeilijker te maken kun je een 1,5 liter fles voor je vasthouden.  
Herhaal de oefening 3x 12 herhalingen 
Tip: Let erop dat de knieën niet over de tenen komen om te veel belasting op de enkels te voorkomen. Let er tevens ook op dat de tenen naar voren wijzen en knieën niet naar binnen gaan.

LUNGES:
Spreid de voeten iets uit elkaar op heupwijdte en houdt gewichtjes (flesjes gevuld met water) in beide handen.  
Stap met een been naar voren en zak door de heupen.  
Houd het bovenlichaam recht.  
Druk jezelf weer omhoog vanuit de bilspieren.  
Herhaal steeds aan dezelfde kant met 12 herhalingen voor je naar het andere been wisselt.  
Dus 3x 12 aan de linkerkant en 3x 12 aan de rechterkant

 

 

Wist je dat Vital2Work gedurende coronatijd de beweegfolder met 8 oefeningen voor thuis gratis aanbiedt?

Neem contact met ons op en je krijgt de folder via de mail toegestuurd. Zo kunnen we allemaal onze steentje bijdragen om zo vitaal mogelijk te blijven. Plaats de folder vervolgens op intranet van jouw organisatie of verspreid het via de mail.