Verbinding houden met thuiswerkende medewerkers

Verbinding houden met thuiswerkende medewerkers

 
In deze tijden van veel thuiswerken is in verbinding blijven met je medewerkers soms een heuse uitdaging. Communicatie is een stuk lastiger omdat je niet even snel langs een bureau kan langslopen. De collegiale sfeer leidt ook onder het thuiswerken. En juist deze sfeer draagt bij aan een vitale en productieve organisatie of team. Hoe kun je toch in goed contact met medewerkers blijven op afstand?


Wij geven je 6 tips!  

  • Voer online videogesprekken in plaats van een belletje. Op die manier zie je iemand zijn gezichtsuitdrukkingen en is de vorm van communicatie completer als alleen audio. Zo sta je in nauwer contact met collega’s. Een gezamenlijke online koffiepauze is daar een mooi voorbeeld van.
 
  • Spreek je waardering naar medewerkers uit. In deze hectische periode wordt er vaak vergeten complimenteus te zijn richting medewerkers. Zeker op afstand is het lastig om te peilen of je collega’s tevreden zijn over jouw functioneren. Als medewerkers zich gewaardeerd voelen zullen ze beter functioneren en zal het zorgen voor meer werkplezier. 
 
  • Vraag af en toe eens hoe medewerkers zich voelen bij het thuiswerken en of het lukt. Door betrokkenheid te tonen voelen medewerkers zich gehoord en trekken ze eerder aan de bel bij problemen.
 
  • Neem regelmatig de doelstellingen met elkaar door. Zo behoud je de focus en weet je dat jullie op dezelfde koers zitten.
 
  • Probeer medewerkers niet teveel te controleren nu je ze niet kunt zien. Beschouw ze als professionals waar je op kan vertrouwen. 
 
  • Organiseer een challenge, bijvoorbeeld een beweegchallenge, vitaliteitsbingo of het vitaliteitsspel. Bewegen is enorm belangrijk voor de productiviteit en mentaal welbevinden van medewerkers. Door bijvoorbeeld een wedstrijd te houden welke collega eind van de maand de meeste stappen heeft gezet wint een prijs.
 
Naast de uitdagingen die bij thuiswerken komen kijken is het ook belangrijk om de positieve kanten ervan te zien. Medewerkers hebben minder reistijd en hebben meer tijd voor hun gezin, hobby en zelfontplooiing. Je organisatie wordt door thuiswerken gedwongen om flexibel te functioneren, een flexibele organisatie kan zich sneller aanpassen. Ook heeft je organisatie de afgelopen periode waarschijnlijk in rap tempo gedigitaliseerd. Dit is ook voor in de toekomst erg waardevol.
 

Meer informatie over vitale thuiswerkers? Vital2Work bied verschillende Webinars en Workshops op het gebied van thuiswerken, maar ook als medewerkers straks weer terug naar de werkvloer gaan. Neem contact met ons op!