Voordelen van micropauzes tijdens je werkdag

De voordelen van micropauzes tijdens je werkdag.

Herken je dat? Aan het einde van de middag is je energielevel zo ver gezakt dat het je productiviteit niet ten goede komt. Micropauzes kunnen hiervoor dé oplossing zijn. Benieuwd? Lees snel verder!

De naam zegt het eigenlijk al. Micropauzes zijn extreem korte pauzes. De tijd varieert tussen de 30 seconden en 5 minuten. Een voorbeeld van een micropauze is bijvoorbeeld even koffie halen, even 30 seconden uit je raam turen, even naar die ene collega lopen om te vragen hoe het gaat en ga zo maar door. 

Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek blijkt dat micropauzes helpen om beter met je energie om te gaan gedurende de dag. Belangrijk hierbij is dat je de korte pauzes op het juiste moment neemt. Eigenlijk nét voordat je productiviteit daalt. Een goede richtlijn voor het nemen van micropauzes is één keer per uur even 5 minuten pauze nemen. Het beste is om ook je benen te strekken want op deze manier doorbreek je het lange aaneengesloten zitten op de dag en hiermee verklein je het risico op verschillende gezondheidsaandoeningen. Een voorbeeld hiervan is de micro-workout. 30 seconden Jumping Jacks of Squats naast je bureau en je kunt er weer tegenaan!

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat mensen die al erg vermoeid waren bij het starten van de werkdag, vaker micropauzes namen. Dit hielp hen de dag door. Je kunt op die momenten zelf goed aanvoelen of het tijd is om even een korte pauze in te lassen.

De werkgever speelt hier ook een grote rol in. Wanneer de werkgever een gezonde werkomgeving en werkdag stimuleert, nemen medewerkers eerder tijd om op te laden, bijvoorbeeld door micro pauzes. Dit heeft tot gevolg dat de medewerkers gedurende de dag productiever blijven en meer werk afkrijgen dan wanneer zij minder (micro)pauzes nemen en aan het einde van de dag hun focus langzaamaan minder wordt.

Wil je dus dat de medewerkers hun dag fitter en energieker afsluiten? Stimuleer dan de micropauzes op de werkplek. Je kunt de medewerkers hier vrij in laten of het gezamenlijk opstarten. Bijvoorbeeld door elke uur een vast micro-pauzemoment in te lassen waarin bijvoorbeeld muziek wordt gedraaid en even de focus verlegd wordt. 

Meer weten over micropauzes of hulp erbij nodig om dit ook te stimuleren onder medewerkers? Neem contact met ons op en we kijken wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen!