5 tips op het gebied van vitaliteit voor organisaties

5 tips op het gebied van vitaliteit voor organisaties 

 
Vitaliteit en een goede gezondheid is belangrijker dan ooit! Vanwege corona zijn we ons veel bewuster geworden dat een gezonde leefstijl extra van belang is om gezondheidsrisico’s sterk te verminderen, maar ook een belangrijke rol heeft dat de klachten van corona geen ernstige vormen aanneemt. We kunnen veel invloed uitoefenen door ons immuunsysteem sterker te maken, maar ook sneller herstellen van corona of andere gezondheidsklachten! 
 
Veel organisaties en andere bedrijven zien steeds meer het belang van een gezonde leefstijl en meer vitaliteit bij medewerkers. Organisaties verleggen de focus steeds meer van een verzuimbeleid naar een vitaliteitsbeleid door meer te kijken naar verzuimpreventie! Als organisatie bespaar en voorkom je hierin veel kosten, soms wel duizenden of miljoenen euro’s. De interventies en methodes van Vital2Work zijn al ruimschoots effectief gebleven in het voorkomen en verlagen van verzuim.
 
Wij geven jou met veel plezier 5 vitale tips voor organisaties die zich met vitaliteit bezighouden of dit in de toekomst willen gaan oppakken!
 

5 tips als jouw organisatie zich met vitaliteit bezighoudt:


Tip 1. Zorg voor draagvlak in de organisatie
Dit is één van de belangrijkste tip die wij jou geven! Als je met een vitaliteitsactiviteit of vitaliteitsprogramma begint en er is hiervoor te weinig of geen draagvlak, dan zal vitaliteit in de organisatie van korte duur zijn en zal het niet het gewenste effect hebben. Zorgen voor draagvlak in diverse lagen van de organisatie is noodzakelijk om vitaliteit goed van de grond te krijgen en houdbaar te maken voor de kort- en lange termijn.
 
Tip 2. Focus en stel prioriteiten op het gebied van vitaliteit
Soms vinden organisaties het lastig waar ze moeten beginnen met vitaliteit en welke activiteiten ze wel/niet moeten inzetten om voor het gewenste resultaat te zorgen. PMO’s, health checks, inspiratiesessies en/of een behoeftepeiling onder de medewerkers op het gebied van vitaliteit en gezondheid kunnen effectieve tools zijn om focus te bepalen en prioriteiten te stellen in een vitaliteitsprogramma. 
 
Wil je als organisatie hierin begeleidt en geadviseerd worden om dit goed en effectief in te aan te pakken? Vital2Work heeft hierin jarenlange ervaring en we hebben online vragenlijsten beschikbaar om dit te kunnen meten.

Tip 3. Effecten van vitaliteitsprogramma’s: Meten is weten
Als je als organisatie aan de slag gaat met vitaliteit en hiervoor budget vrijstelt, dan wil je natuurlijk wel weten of het uiteindelijk wat oplevert! Niets is zo zonde om activiteiten te organiseren op het gebied van vitaliteit, maar daar uiteindelijk niet de vruchten van te plukken. Worden medewerkers daadwerkelijk gezonder en vitaler na het volgen van de activiteiten? Zorg ervoor dat je als organisatie nul-, tussentijdse- en eindmetingen/evaluatie houdt, zodat de effecten zichtbaar en meetbaar worden en hoe leuk is het om daarvan de positieve effecten van te zien?
 
Tip 4. Zorg voor terugkerend karakter en voorkom losse flodders
Wij spreken veel organisaties die in het verleden weleens activiteiten hebben georganiseerd op het gebied van vitaliteit, maar dat vitaliteit niet goed van de grond kwam of dat er te weinig animo ervoor was. De oorzaak hierin ligt vrijwel altijd dat het eenmalige acties zijn, communicatie niet goed of helder is en dat het concept- en programma op het gebied van vitaliteit niet goed staat en zichtbaar is. Zorg ervoor dat vitaliteit een structureel karakter in de organisatie krijgt en dat je boodschap richting de medewerkers duidelijk is. Vital2Work heeft hiervoor een duidelijke plan van aanpak.
 


Tip 5. Coronaproof & thuiswerken: combineer online- en offlineactiviteiten
Tegenwoordig is dit een onmisbaar onderdeel en is het niet meer weg te denken uit het HR-beleid en vitaliteitsprogramma’s. Door corona hebben organisaties zich versneld moeten aanpassen in het online- en thuiswerken. Het zal geen tijdelijke trend zijn, want veel organisaties zijn ermee bezig om het online werken meer te faciliteren en medewerkers standaard een X-aantal dagen thuis te laten werken en dit ook door te voeren in het beleid. 
 
Dit zorgt er ook voor dat vitaliteitsprogramma’s- en/of activiteiten hier ook meer op ingesteld moeten worden, waarbij er een combinatie wordt gemaakt tussen activiteiten op kantoor (offline), maar ook de mogelijkheid om vitaliteit activiteiten online te volgen. Neem dit als organisatie dus zeker mee als je met vitaliteit bezighoudt! Ook Vital2Work is helemaal ingesteld op het online werken. Wij verzorgen vrijwel al onze diensten ook online door het organiseren van online workshops en/of webinars binnen organisaties!
 
Leuk nieuwtje! Voor corona was Vital2Work al bezig met het ontwikkelen van een online vitaliteitstrainingsportal en deze is vorige week gelanceerd. Klik op de link en vraag een 14 daagse vrijblijvende demo aan: https://onlinetrainingen.vital2work.nl  
Wij zijn er trots op!

Dit waren de 5 tips! Vanuit Vital2Work hebben we nog veel meer leuke en inspirerende tips klaarliggen om vitaliteit binnen jouw organisatie een succes te maken.