Van winterDIP naar winterFIT!

Van winterDIP naar winterFIT!

Het wordt steeds sneller donker, de lente lijkt een eeuwigheid ver weg, je voelt je vermoeid en een griepje ligt op de loer; de winterdip, wie kent het niet? 

Naar schatting heeft 1/3 van de Nederlanders weleens last gehad van een winterdip en/of –depressie. Vrouwen hebben hier iets meer last van dan mannen. De symptomen van een winterdip variëren. Wel staat vermoeidheid vrijwel altijd op nummer één in het rijtje van klachten. Op de tweede en derde plek volgen somber- en vermoeidheid. 52% van de Nederlanders heeft hier elke winter last van. Nu vraag jij je natuurlijk af; hoe voorkom ik die dip? Wij geven je handvatten om eenvoudig van winterDIP naar winterFIT te kunnen switchen.
 

Geraffineerde koolhydraten

Koolhydraten, oftewel suikers geven ons energie, net zoals eiwitten en vetten. Geraffineerde (bewerkte) koolhydraten geven een hoge en snelle afgifte van suiker aan ons bloed, omdat ons lichaam dit sneller verteerd en verwerkt, vanwege de hoge hoeveelheid vezels wat vaak ontbreekt aan deze producten. Ons lichaam hoeft dus minder moeite te doen om het verwerken en dus ook een minder verzadigd gevoel. Voorbeelden van geraffineerde koolhydraten zijn: Snoep, koek, wit brood, witte pasta, chocolade enzovoort. Hierdoor ontstaat een piek in onze bloedsuikerspiegel én in ons energie. Het nadeel van deze snelle piek is ook weer een snelle daling. Hierdoor daalt ook je energie en ontstaat een dip.

Je kunt daarom beter voor kiezen om vooral ongeraffineerde (onbewerkte) koolhydraten te eten. Voorbeelden hiervan zijn volkoren graanproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten en fruit. Deze koolhydraten zorgen voor een langzame geleidelijke afgifte van suiker aan het bloed waardoor we langer van deze energie gebruik kunnen maken en we minder last van schommelingen in ons energie hebben! Ook zorgt het voor een langer vol gevoel. Beperk daarom je inname van geraffineerde koolhydraten en kies voor de ongeraffineerde varianten.

Wij bieden ook diverse diensten en workshops/webinars aan op het gebied van Gezonde voeding. 
 

Verlaag ongezonde stress

Stress hoeft zeker niet slecht te zijn, het kan ons bijvoorbeeld helpen om beter te focussen én productief te zijn. Als we te vaak en te lang over onze grenzen heen gaan, dan kan stress ook omslaan naar een ongezonde vorm en zich uiten in diverse lichamelijke- en mentale klachten. Stress is dan niet meer nuttig en put ons lichaam uit. Wees je bewust van je eigen stress signalen. Word je bijvoorbeeld prikkelbaar, snel emotioneel of juist neerslachtig? Krijg je last van je buik of veel hoofdpijn? Ongezonde stress heeft ook veel invloed op onze algehele fitheid, waaronder onze mentale fitheid. Ook kan het de welbekende winterdip juist verergeren. 
 
Voldoende en veel ontspanning tijdens hoge stressmomenten is extra belangrijk om de batterij weer op te laden, ook al heb je er eigenlijk geen tijd voor. Plan hier bewust elke dag en paar momenten in de week tijd voor in om weer even tot rust te komen. Wat zijn jouw energiegevers? En besteed je hier voldoende tijd aan?
 
In onze workshops en webinars Stress & Relax besteden we hier veel aandacht aan!
 

Vitamine D

Vitamine D wordt door onze huid aangemaakt tijdens blootstelling aan zonlicht en we krijgen binnen via voeding, zoals eieren (eigeel) en vette vissoorten. Voldoende zonlicht is schaars in de Nederlandse winters, en een vitamine-D tekort komt aardig vaak voor. Vooral in de maanden oktober tot en met maart is de opname door zonlicht onvoldoende. Vitamine-D suppletie wordt daarom aanbevolen als je niet veel buiten bent in de winter. 10 microgram vitamine D-3 is dan voldoende suppletie per dag. Voor ouderen boven de 70 jaar geldt een suppletie van 20 mcg per dag.
 

Veel licht

Licht zorgt voor energie. Door het thuis en op je werkplek zo licht mogelijk te maken zul je je actiever en minder vermoeid voelen gedurende de dag. Een handige routine hiervoor is door, als je wekker gaat, direct de gordijnen/lamellen open te doen en het licht aan te zetten. Hetzelfde geldt voor als je op je werkplek bent. Heb je een donkere kamer/kantoor? Misschien is een daglichtlamp dan wel iets voor jou?! Deze lamp bootst het natuurlijke daglicht namelijk na. 
 

Hydratatie en alcohol

De kou in de winter zorgt ervoor dat we minder dorst hebben. Als we te weinig vocht binnen krijgen voelen we ons vermoeid en minder fit. Om gedurende de winter gehydrateerd te blijven is het belangrijk om minimaal 2 liter vocht per dag tot je te nemen. Een trucje is om tijdens je ontbijt, lunch en avondeten een 0,5 liter flesje water te drinken! Niet alleen water, maar ook koffie en thee tellen mee in jouw vochtinname.

Kou en minder zonlicht wordt geassocieerd met meer alcoholgebruik. De vele feestdagen in de wintermaanden hebben ook meer alcoholconsumptie dan normaal als gevolg. Alcohol onttrekt vocht uit je lichaam. Je hebt dus meer kans op uitdroging met een of meerdere consumpties alcohol. Deze uitdroging heeft als gevolg dat je je erg moe en uitgeput voelt. Onze tip: Geniet van de feestdagen, maar wel met mate. Drink ook tussen je alcoholhoudende consumpties water om uitdroging tegen te gaan. 

Medewerkers op een leuke manier bewust maken van de effecten van alcohol? Probeer eens onze workshop/webinar Less Alcohol. 
 

Bewegen

Juist in de winter is het belangrijk om te gaan bewegen. We hebben vaak de neiging om lekker warm tegen de kachel of met een dekentje op de bank te gaan zitten maar dit heeft geen positief effect voor ons energielevel. Sterker nog, we worden hier juist vermoeider van. Tijdens bewegen komen er stofjes vrij zoals onder andere serotonine en endorfine. Deze stofjesgeven je een gelukkig en blij gevoel. Dit wordt door hardlopers ook wel ‘runnershigh’ genoemd. Door te bewegen voorkom je zelfs de kans op een depressie. Lekker een stukje wandelen of fietsen om de dag mee te starten heeft al effect! 


Vanuit Vital2Work bieden wij ook leuke workshops en webinars aan om samen met collega's letterlijk en figuurlijk in beweging te komen met onze workshop Sta & Zit Fit.
 

Genoeg manieren om het tij te kunnen keren! Meer informatie over een gezonde leefstijl? Of wil je jouw medewerkers helpen hun winterdip te voorkomen? Neem contact met ons op!